HTC One M9

Keď som naposledy písal recenziu na podarený mid-range kúsok One A9, prítomná nadstavba spoločnosti High Tech Computer ma doslova očarila. Možno v tom mal prsty aj fakt, že nič také nebolo v mojich očakávaniach, nakoľko som sa pred tým s niektorou z jej novších verzií ešte nestretol. S moderným Sense totiž nenastala žiadna situácia, počas ktorej by niečo akokoľvek sekalo. Každá jedna dotyková aj nedotyková interakcia so zariadením prebiehala maximálne plynulo a takmer okamžite, teda ako keby ste držali niektorý z novších modelov od Xiaomi. A keďže moje skúsenosti neboli iné ani pri staršom phablete One M9 Plus, tušil som, že ma nesklame ani minuloročná vlajková loď. Niekoľko mesiacov strávených s HTC One M9 ma dokonca presvedčilo, že niektoré elektronické produkty za nadštandardné ceny skutočne ponúkajú nadštandardnú hodnotu.

Nádherne spracovaný
mobilný telefón

Ako ste už mnohí nepochybne párkrát počuli, One M9 je nádherne spracovaný mobilný telefón s precízne spracovanou a elegantnou konštrukciou z jedného kusu hliníku, ktorá má mierne zaoblenú zadnú stranu, aby tak lepšie sadol do ruky. O dobrú ergonómiu sa preto nemusí vôbec nikto báť – pozornosť pútajúce telo totiž nikde nereže a ani netlačí, takže si na svoje nepochybne prídu aj gejmeri či čoraz početnejší závisláci na digitálnej komunikácii. 3,5 milimetrový jack na pripojenie slúchadiel alebo externých reproduktorov nájdete v spodnej časti konštrukcie a ideálne umiestnené je aj Power tlačidlo s príjemne vrúbkovaným povrchom, ktorý pri uchopení telefónu v pravej ruke pohodlne nahmatáte vaším palcom. Čo sa teda týka skúseností z dlhodobejšieho používania, fyzické držanie jednej generácie starej vlajkovej lode od HTC dokáže ešte dnes napĺňať požiadavky tých najnáročnejších zákazníkov. A aj keď sa dizajnom začiatkom roka predstavenému modelu M10 nevyrovná, stále sa nájde niekto, kto si na vizuálnom spracovaní tohto seriózne vyzerajúceho modelu príde na svoje.

Zobrazovací LCD3 panel dostal kompaktnú, 5,0-palcovú uhlopriečku, takže si veľkosť konštrukcie budú pochvaľovať asi všetci s priemerne veľkými dlaňami. Rovnako to používateľ pocíti pri nosení smartfónu vo vreckách nohavíc. Čo sa týka rozlíšenia, One M9 nemá dnes už bežné Quad HD, ale šetrné Full HD s hustotou 441 pixelov na jeden palec, čo je stále viac ako postačujúce. Podanie farieb zase poteší všetkých odporcov AMOLED alternatívy s nadmernou saturáciou a pri poriadne slnečných dňoch nestačila ani maximálna úroveň jasu. Displej chráni sklo Gorilla Glass 3, na ktorom nie je ani po mesiacoch používania bez ochranného puzdra vidno takmer žiadne škrabance.

htc-one-m9-recenzia-7

Snapdragon 810 spôsobil spoločnosti Qualcomm poriadne problémy a ich dôsledkom sa nevyhlo ani HTC. Problémovým čipsetom bola vybavená loď One M9 a to sa podpísalo na nadmernom prehrievaní konštrukcie. Komplikácie sa objavovali pri prvých kusoch, neskôr však výrobca rozposlal softvérovú aktualizáciu, prostredníctvom ktorej znížil takt CPU a vysoké teploty odvtedy jednoducho zmizli. A keďže som smartfón dostal do rúk zhruba rok po oficiálnom predstavení na podujatí MWC 2015, môžem to teraz vďaka nadobudnutým skúsenostiam už aj dokázať. Teplota počas nabíjania a používania (napríklad hrania) síce trošku narástla, no s tak vysokými číslami, aké podávali neaktualizované modely, sa to porovnávať určite nedá. Hranie hier je navyše vďaka stále poriadne výkonnému grafickému procesoru Adreno 430 na vysokej úrovni, takže spustíte akokoľvek náročný titul z obchodu Google Play a zaručene nás nesklame ani ďalších pár mesiacov. Pochváliť rovnako musím aj svižný multitasking s asistenciou 3 GB operačnej pamäte RAM, ktorý spraví z prepínania medzi spustenými aplikáciami citeľne pozitívny zážitok.

HTC One M9 ponúka 20 Mpx fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu, kvalitou však príliš nevyniká. Ak sú dobré svetelné podmienky, tak z neho dokážete čo-to vyťažiť, ale po západe slnka nemožno s clonou f/2.2 či malými (1.2 µm) pixelmi očakávať veľké zázraky, pretože sa objaví zrnenie a veľmi chabé detaily. Pochváliť však musím makro zábery a zlé nie sú ani videá, ktoré môžu mať až Ultra HD (4K) rozlíšenie. Taktiež som si všimol, že ochranné sklíčko hlavného fotoaparátu na zadnej strane konštrukcie doslova priťahuje odtlačky a preto ho je potrebné pred fotografovaním pravidelne čistiť s jemnou látkou alebo špeciálnou handričkou. V opačnom prípade sa výrazne podpíšu na kvalite vyhotovených fotografií a potom je značná časť z nich doslova nepoužiteľná. Manuálny režim pozostáva z intuitívneho používateľského prostredia so všetkými podstatnými funkciami – umožňuje meniť hodnotu ISO, vyváženie bielej alebo nastaviť dĺžku otvorenia uzávierky. Pokiaľ teda niekto má aspoň základné skúsenosti s ručným nastavovaním fotoaparátov, preferuje bezstratový formát RAW a vlastní i nejaký ten statív, rozhodne sa nebude mať na čo sťažovať. A to isté môžem povedať o prednom UltraPixel (4 Mpx) fotoaparáte, ktorý ponúka okrem priemernej kvality aj širokouhlý záber, takže pri fotení selfie zachytí okolo používateľa o niečo viac objektov.

IMAG0068 IMAG0069 IMAG0077 IMAG0078 IMAG0085 IMAG0176IMAG0062 IMAG0064

Fotografie v plnom rozlíšení

Ešte stále veľa high-end smartfónov ponúka reproduktor umiestnený na zadnej alebo bočnej strane konštrukcie, čo je pri pozeraní filmov samozrejme maximálne nevhodné riešenie, pretože zvukový výstup nesmeruje na používateľa, ale do úplne inej strany, a tak sa môže občas stať, že nerozumieme tomu, čo filmová postava práve povedala. V prípade tohto kúsku ale niečo také rozhodne nehrozí, pretože priamo na prednej strane HTC One M9 nájdeme nie jeden, ale až dva hlasné reproduktory vybavené známou technológiou BoomSound, integrovaným zosilňovačom a Dolby Audio kvôli čistejšej reprodukcii zvuku. Tie navyše dokážu svojou kvalitou nahradiť lacnejšie externé reproduktory, takže ak náhodou pôjdete s kamošmi k vode, nemusíte dokupovať dodatočné príslušenstvo v hodnote niekoľkých desiatok eur. A nie, nejde iba o marketingový ťah, ale o naozaj fungujúce technologické riešenie, ktoré pri konzumácii multimédií badateľne zlepší používateľský zážitok.

Výdrž na jedno nabitie nebolo pri vlajkových lodiach od HTC nikdy revolučné. Ak sa však používateľ krotí, jeden bežný pracovný deň nie je problém zvládnuť ani pre One M9. V prípade, že by chcel niekto ešte viac, tak stačí občas prepnúť 4G na šetrnejšiu 2G konektivitu či manuálne regulovať jas displeja na čo najnižšiu úroveň. K dispozícii sú aj dva šetriace režimy, ktoré ale rozpíšem až v nasledujúcej – softvérovo zameranej – kapitole. Rovnako môže niekomu chýbať Quick Charge 3.0, keďže ním disponujú viaceré tohtoročné vlajkové lode. Rýchle nabíjanie síce prítomné je (verzia Quick Charge 2.0), no nabíjačka z balenia stihne naplniť za prvú polhodinu iba okolo 25% z 2840 mAh kapacity.

Marshmallow a svižné reakcie

O tom, že Sense patrí medzi najväčšie pýchy HTC, nie je absolútne žiadnych pochýb. Tak svižné, pekne spracované a tiež funkciami nabité grafické nadstavby operačného systému Android sú v dobe rozmachu lacných čínskych smartfónov skutočne extrémne vzácne. Pokiaľ si teda niekto vyberá mobilné zariadenie na základe softvérovej stability alebo možností systému, s One M9 bude potom nadmieru spokojný. A nakoľko je jeho nadstavba Sense vo verzii založenej na stále aktuálnom systéme Android 6.0 Marshmallow, pochvaľovať si budú aj tí najnáročnejší. Používateľské prostredie Sense 7.0 má navyše niekoľko podobných vizuálnych detailov, akým disponuje čisté UI od vývojárov z Googlu. To najlepšie ale na tom je, že ide o najmenej kopírované prostredie – napodobneninu TouchWizu, MIUI alebo iOS má veľa lacných smartfónov z Číny, ale dôveryhodne vyzerajúcu vizuálnu kópiu Sense tak ľahko nenájdete. Pokiaľ vás navyše prestane základný dizajn baviť, s integrovaným nástrojom na zmenu témy si ho behom niekoľkých sekúnd trošku okoreníte.

Čo sa týka zmien, ktoré do Sense priniesol Android 6.0 Marshmallow, tak tých príliš veľa nie je. Pribudla napríklad prehľadnejšia správa povolení pre nainštalované aplikácie, inteligentnejšie otváranie url odkazov alebo funkcionalita poskytujúca jednoduchú premenu vloženej microSD karty (až do 256 GB) na interné úložisko, vďaka čomu rozšíri pôvodnú kapacitu o ďalšie gigabajty. 32 GB priestor mi však na ukladanie dát bohato stačil, a to aj bez synchronizácie fotografií, videí do cloudu alebo s offline albumami v hudobnej aplikácii Deezer, takže som výpomoc od externého riešenia ani nejak vôbec nepotreboval.

Jednotlivé prvky UI sú v HTC One M9 rozložené tak, akoby si to mnohí z nás aj predstavovali. Do nastavení sa dá pristupovať priamo cez notifikačnú lištu (má aj maličké notifikačné LED svetlo v dierke slúchadiel), ktorá skrýva aj rýchle nastavenia vrátane možnosti meniť zobrazované tlačidlá. Po swipnutí zľava doprava na domácej obrazovke sa dokonca zobrazí takzvaný centrálny HUB s nielen spravodajskými novinkami, ale i aktuálnymi informáciami zo sociálnych sietí. Všetko dôležité je teda hneď poruke.

Screenshot_20160621-180418
Screenshot_20160620-190520
Screenshot_20160620-190526
Screenshot_20160620-190537
Screenshot_20160620-190548
Screenshot_20160620-190555
Screenshot_20160620-190604
Screenshot_20160620-190610
Screenshot_20160620-190628
Screenshot_20160621-180407
Screenshot_20160620-190515
Screenshot_20160620-190533

Galéria: Sense (7.0) UI

Na šetrenie batérie ponúka Sense dva režimy – jeden si mnohí z vás ani nevšimnú (obmedzí jas, mierne výkon a zakáže niektorým aplikáciam automatickú synchronizáciu dát) a ten druhý zase radikálne zmení nielen používateľské prostredie, ale aj značne obmedzí funkcionalitu. Prístupné totiž potom bude už len volanie, SMSkovanie, e-mailová schránka alebo kalkulačka. Ideálne to môže byť i v prípade snahy zvýšiť pracovnú produktivitu – po aktivácii nie sú dostupné niektoré podstatné rušivé elementy, ako napríklad sociálne siete, YouTube či akýkoľvek messenger.

htc-one-m9-recenzia-5

Starý, no stále
schopný smartfón

Pokiaľ sa niekto pýta, či stojí One M9 aj po viac ako roku za tak vysokú sumu, s mojou odpoveďou bude súhlasiť asi každý, kto už aspoň raz investoval do prémiového smartfónu. Taiwanský výrobca si možno pýta trošku viac, ako napríklad Xiaomi alebo LG, ak však zoberiete do úvahy, že dostanete nielen špičkovo opracovaný hliník alebo stále dobrý hardvér, ale aj unikátne vyzerajúcu konštrukciu či originálne UI dokonale vyladenej nadstavby Sense, nadštandardne vysoká cena začne dávať zmysel. Vlajková loď HTC z minulého roka môže byť preto ideálnou voľbou asi pre každého, kto nechce vyhadzovať ešte väčšiu sumu za novšiu generáciu, no zároveň nechce ani príliš veľa poľavovať vo svojich aktuálnych nárokoch.