Úvod Návody NÁVOD: Ako mať silný Wi-Fi signál v každej izbe

NÁVOD: Ako mať silný Wi-Fi signál v každej izbe

Máte problém so slabým Wi-Fi signálom? Ak áno, máme pre vás jednoduchý návod, ako to napraviť.

34
Poznáte to. Chcete sa doma pripojiť na Wi-Fi, no signál je príliš slabý, takže načítanie webovej stránky či Facebooku vám trvá aj niekoľko desiatok sekúnd.

Nepríjemná situácia, ktorá sa však dá vyriešiť. Prečítajte si naše rady, ako zminimalizovať slabý signál a vaše problémy s Wi-Fi sa razom stanú minulosťou. Nižšie uvedené tipy sú určené prevažne menej technicky zdatným čitateľom.

Časť prvá – základné tipy

wifi-1

1. tip: Umiestnenie nábytku

Ak máte medzi routrom a vami veľký nábytok, problém je na svete. Samozrejme, premiestňovanie veľkých kusov je v mnohých prípadoch neprípustné. Ak však túto možnosť máte, odporúčame nábytok ako napríklad skrine, umiestniť na obvodové múry. Opäť, nie je to vždy možné, no pre zlepšenie Wi-Fi signálu je to absolútny ideál.

wifi-2

2. tip: Čím menej zrkadiel, tým lepšie

Zrkadlá doslova zabíjajú Wi-Fi signál. Nielen zrkadlá, ale aj akékoľvek kovové povrchy. V zrkadle sa nachádza tenučká kovová vrstva, ktorá odráža Wi-Fi signál, ktorý sa tak nedostane tam, kam by ste ho potrebovali.

wifi-3

3. tip: Umiestnenie routera – držte sa týchto pravidiel

  • Umiestnite ho čo najviac do stredu domu, na vrchné poschodie. Signál sa najlepšie šíri smerom dolu a do strán.
  • Ideálne umiestnite do výšky či už na stenu alebo na policu.
  • Čo najďalej od vašich susedov. Nechcete predsa, aby vám rušili signál. Rovnako sa uistite, že ste na inom kanáli ako vaši susedia.
  • Preč od bezdrôtových telefónov a mikrovlnných rúr. Tie totiž využívajú rovnaké 2.4 GHz pásmo
  • Rovnako sa vyhnite napájacím káblom, baby monitorom a halogénovým lampám.

wifi-4

4. tip: Rozšírenie signálu pomocou Wi-Fi repeateru a bridgu

Ak bývate alebo pracujete niekde, kde aj napriek vyššie spomenutým tipom nemáte Wi-Fi signál, nastal čas investovať do repeateru, teda opakovača signálu. Jeho úlohou je načúvať routru a zopakovať signál, ktorý zachytí. Vďaka tomu dokáže rozšíriť pokrytie.

wifi-5

5. tip: Zmeňte si WEP na WPA/WPA2

WEP a WPA/WPA2 sú bezpečnostné algoritmy, ktoré sú navrhnuté tak, aby vás ochránili pred hackermi, resp. crackermi, ktorí by sa mohli „napichnúť na vašu Wi-Fi. Algoritmus WPA2 je však oveľa bezpečnejší. Ak teda stále používate WEP, urýchlene ho zmeňte na WPA2.

wifi-6

6. tip: Čím menej pripojených zariadení, tým lepšie

Tento bod nepotrebuje prílišný obkec. V dnešnej dobe je ľahké zabudnúť, koľko zariadení vlastne využíva Wi-Fi sieť. Od počítačov, notebookov, tabletov, telefónov až po TV. Tak schválne, spočítajte, s koľkými zariadeniami musí váš router komunikovať.

Časť druhá – kutilské riešenie

wifi-8

1. krok: Lokalizujte alobal

Mama, poprípade vaša manželka či priateľka ho určite niekde schováva. Skúste kuchyňu. Alobal je skvelým nástrojom pre odrážanie Wi-Fi signálu presne tým smerom, ktorým potrebujete.

2. krok: Odtrhnite si dostatočne veľký kus

Pre zmeranie využite napríklad bežnú A4-ku. Jej veľkosť je pre našu bojovú misiu priam ideálna.

wifi-9

3. krok: Zakrivenie alobalu

Alobal musí byť zakrivený tak, aby zabránil signálu vycestovať z vášho domu či bytu. Pre zakrivenie môžete využiť napríklad 2-litrovú fľašu. Naviňte ho okolo etikety, pridržte približne 5 sekúnd a voilà, máte to.

wifi-10

4. krok: Obaľte router

Alobal založte za router, tak ako je vyznačené na obrázku.

5. krok: Zmerajte si rýchlosť

Skúste zmerať rýchlosť pred a po aplikácii alobalu. Po tom, ako ním obalíte váš router by mala byť rýchlosť citeľne vyššia. Nie je to však pravidlom, preto nebuďte prekvapení, ak to nebude fungovať.

Nový router

Našim posledným tipom je kúpa nového routra, ktorý je už vybavený lepším šírením signálu s podporou väčšieho počtu zariadení.

Tak čo, ako ste sa so slabším Wi-Fi signálom vysporiadali vy? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie.

Zdroj: WikiHow