Spoločnosť Lenovo na konferencii TechWorld 2016 nepredstavila len veľmi tenký a nadupaný high-end smartfón Moto Z, ale aj špeciálne príslušenstvo MotoMods, ktoré spočíva vo vymeniteľných modulárnych krytoch s rôznou funkcionalitou.

Na rozdiel od modulárneho príslušenstva pre LG G5, smartfón Moto Z nemusíte reštartovať, ani ho rozoberať, či odnímať nejakú jeho časť. Modul sa na zadnú stranu smartfónu pripevní vďaka silným magnetom a prenos zabezpečí 16-pinový plochý konektor.

Toto modulárne príslušenstvo nadchlo technologickú verejnosť a spoločnosť Lenovo dokonca vyhlásilo súťaž pre vývojárov tretích strán. Ten, kto navrhne a vyrobí najlepší prototyp modulu, získa 1 000 000 amerických dolárov. O víťazovi rozhodne odborná Lenovo porota a vývojári majú čas na prezentáciu svojho nápadu až do jari budúceho roka.

Spoločnosť Lenovo so smartfónom Moto Z predstavila štvoricu MotoMods modulov. O ktoré ide, sme zhrnuli v minulom článku. Kompletným informáciám o ich vlastnostiach a parametroch chýbal jeden podstatný údaj. Cena. Ak si zadovážite drahší high-end smartfón, prípadná investícia do modulárneho príslušenstva môže kúpu výraznejšie predražiť a zrejme aj predraží.

motomods

Ceny modulov sa objavili na stránke amerického operátora Verizon a rátať môžeme s tým, že tie európske ich budú kopírovať. Ak by ste si chceli k Moto Z zadovážiť modul s projektorom, ktorý dokáže premietať zo smartfónu obraz o veľkosti 70-tich palcov s rozlíšením 854 x 480 pixelov, pripraviť si budete musieť 299 dolárov. Modul dokáže „svietiť“ jasom 50 lúmenov a obsahuje aj 1100 mAh batériu, ktorá vám dá celú jednu hodinu premietania.

Najväčší záujem bude zrejme o modul s prídavnou batériou a funkciou bezdrôtového nabíjania. K 2600 mAh kapacite akumulátora smartfónu Moto Z získate ďalších 2200 mAh, čo výrazne predĺži výdrž na jedno nabitie. Výrobca hovorí o ďalších 22 hodinách prevádzky. Tento modul bude stáť 89,99 dolárov a ak túžite aj po funkcionalite bezdrôtového nabíjania, ešte budete musieť prihodiť 10 dolárov navyše. Modulárny audio kryt s JBL reproduktormi a prídavnou batériou vyjde milovníkov hudby na 79,99 dolárov.

Zatiaľ nevieme, ako to je s kompatibilitou daného príslušenstva. Rôzni technologickí výrobcovia by mohli časom prísť s vlastným modulárnym príslušenstvom, ktoré by bolo podstatne lacnejšie, teda aspoň čo sa toho čínskeho týka. Kryty s prídavnou batériou napríklad už dlhšie ponúka známy výrobca Mophie.