Ak používate notebook alebo počítač len na surfovanie po internete, komunikáciu, úpravu dokumentov, fotografií alebo trebárs na hltanie multimediálneho obsahu, existuje jedno skvelé riešenie. 

Gigant HP predstavil jedno veľmi zaujímavé zariadenie z tohto segmentu. Ide o Chromebook HP 11 G5, ktorého cena začína na 189-tich dolároch, ponúka 12,5 hodinovú výdrž na jedno nabitie a najnovšiu verziu Chrome OS, ktorá už disponuje obchodom Google Play. Na tomto Chromebooku tak môžete používať rôzne Android aplikácie a hry.

Model HP 11 G5 si môžete zadovážiť tiež s dotykovou obrazovkou, pričom jej rozmer je kompaktných 11,6 palcov. Práve dotykové rozhranie skvele vyhovuje väčšine Android aplikácií a v istom smere môže ísť v tomto sektore o budúci hardvérový trend. Minimálne dovtedy, kým vývojári aplikácií začnú do svojich produktov implementovať aj rozhranie prispôsobené pre desktopové obrazovky.

chromebook

Čerstvý kúsok od HP váži 1,13 kg, poháňa ho procesor Intel Celeron N3060 s kódovým označením Braswell a objednať sa bude dať od júla. Maloobchodné prevádzky ho budú ponúkať od októbra. V  Chromebooku HP 11 G5 môžete mať 4 GB operačnú pamäť RAM, 32 GB rozšíriteľné úložisko, dva porty USB 3.1, HDMI port, čítačku microSD kariet, web kameru a WiFi štandard 802.11ac. 11,6 palcová obrazovka má klasické rozlíšenie 1 366 × 768 pixelov.

Chromebooky majú veľký trhový potenciál, o čom svedčia predajné čísla. V prvom kvartáli tohto roku 2016 sa ich v USA predalo viac, ako Macbookov. Téme Chromebookov sme sa konkrétnejšie venovali v minulom článku. Ak vás tento rozrastajúci sa segment zaujíma, určite si publikáciu nižšie prečítajte.

TIP: Prečo Chromebooky predbehli Macbooky a prečo si jeden čoskoro kúpite?