Úvod Zaujímavosti CEO Alphabet Larry Page tajne financuje projekty lietajúcich áut

CEO Alphabet Larry Page tajne financuje projekty lietajúcich áut

6

Malá firma Zee.Aero, ktorá sídli blízko sídla Google v Mountain View, vám pravdepodobne nepríde známa. Snažila sa totiž vyhýbať publicite. Je to z dôvodu, že Zee.Aero sa pohybuje v biznise s lietajúcimi autami a nepotrebujú dodatočnú pozornosť či kritiku médií.

Podľa servera Bloomberg títo začínajúci inovátori nemajú núdzu o peniaze. Financuje ich súčasný šéf spoločnosti Alphabet (zastrešuje Google) a spoluzakladateľ Google – Larry Page. Ak sú ich informácie správne, tak Larry Page ich financuje už od roku 2010, ale naliehal, aby jeho angažovanosť v projekte ostala v utajení. Vnútri firmy je uvedený ako GUS, čo znamená „Chlapík navrchu“ (z ang. Guy UpStairs). Page mal od roku 2010 do tejto firmy investovať cez 100 miliónov dolárov.

Avšak jeho angažovanosť v lietajúcích autách môže byť finančne ešte vyššia, keďže od minulého roka sponzoruje aj ďalší startup nachádzajúci sa kúsok od Zee.Areo – Kitty Hawk. Kitty Hawk momentálne zamestnáva len niekoľko desiatok inžinierov, zatiaľ čo Zee.Areo je firma s viac ako 150 zamestnancami.

Thomas-Shepard-580x325

Toto môže byť strategický ťah, pretože Page vytvára produktívnu súťaživosť medzi malým, pružným tímom proti väčšiemu tímu s vyšším množstvom prostriedkov. Bloomberg tvrdí:

„Page nakreslil čiaru, ktorá oddeľuje jeho 2 tímy zaoberajúce sa lietajúcimi autami, tvrdia zamestnanci. Je bežné pre inžinierov Zee.Aero špekulovať počas obeda nad tým, čo robí ich konkurencia z Kitty Hawk. Bývalí zamestnanci Zee.Aero si myslia, že Page chce zistiť či by menší tím rýchlejšie napredoval a zároveň vytvorený tlak by nepoškodil Zee.Aero. Dvaja ľudia tvrdia, že Kitty Hawk pracuje na niečom, čo pripomína veľký model dronu.“

Ak je táto správa pravdivá, mohlo by to znamenať rozšírenie autonómnych vozidiel, keďže existuje názor, že lietajúce autonómne vozidlá nevyžadujú až toľko výpočtovej presnosti ako ich pozemní súrodenci.

Čo si myslíte o projekte lietajúcich áut? Myslíte si, že Larry Page dobre investuje svoje peniaze?