Úvod Novinky Aktuálne Briti sa búria na internete: Už 3 milióny podpísali online petíciu za...

Briti sa búria na internete: Už 3 milióny podpísali online petíciu za nové referendum!

4

Veľký počet Britov sa rozhodol podpísať online petíciu, ktorá žiada o druhé referendum. Ich cieľom je zopakovať hlasovanie o zotrvaní, resp. vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.

Štvrtkové referendum bolo jedno z najdôležitejších v modernej histórii. Európska únia sa má vôbec prvýkrát v jej histórii zmenšiť. Rozhodli o tom obyvatelia Veľkej Británie, ktorí vo veľmi tesnom, 52 ku 48 percentnom hlasovaní rozhodli, že Británia z EÚ odstúpi.

peticia

Vzhľadom na tak tesný výsledok to 48 percent hlasujúcich, aj nehlasujúcich Britov nenechalo chladnými. Okamžite spustili petíciu o zopakovaní referenda. Tvrdia totiž, že ak je účasť pri hlasovaní nižšia ako 75 percent, rozhodujúci výsledok by mal prísť až vtedy, keď jedna či druhá strana presiahne 60 % podiel.

Keď akákoľvek petícia dosiahne 100 000 podpisov, parlament ju posúdi pre prípadnú debatu. Vyše 3 milióny podpisov však v žiadnom prípade nemôžu prehliadnuť.

Nevedeli o čom rozhodujú

O tom, že by si Británia zaslúžila druhé referendum stojí aj fakt, že Google okamžite zaznamenal obrovský nárast vo vyhľadávaných otázkach ako napríklad „Čo je to EÚ“ a „Čo znamená opustiť EÚ“.