Úvod Zaujímavosti Strieborné disky stále žijú: Nový Blu-ray uschová až 100 GB na 100...

Strieborné disky stále žijú: Nový Blu-ray uschová až 100 GB na 100 rokov!

0
Optické média sú už dávno za nami a čoraz viac a viac sa dnešná doba sústreďuje na cloudové úložisko či flash pamäte. To však neznamená, že úplne zanikli. K CD-čkam sa už pravdepodobne nikdy nevrátime, k Blu-ray však možno áno.

Problémom optických médií bola často ich životnosť, ktorá končila medzi 10. a 20. rokom ich života. Potom sa jednotlivé vrstvy mohli poškodiť a samotné médium sa tak stalo nečitateľným.

Už dlhšiu dobu však na trhu existuje technológia M-Disc (Millennial Disc), vďaka ktorej je médium a samotný záznam odolnejší. Verbatim, jedna z najväčších spoločností venujúcich sa tejto technológii, prichádza s tzv. M-Disc Blu ray diskom, u ktorého sľubuje životnosť cez 1 000 rokov. Vďaka tomu, že ide o formát BDXL naň môžete zapísať až 100 GB dát.

mdisc-2

A teraz niečo z nostalgie. Dáta na disk napálite akoukoľvek napaľovačkou, ktorá podporuje formát BDXL, ktoré zoženiete aj v cene do 80 EUR. Pre zvýšenie odolnosti je médium vybavené ochrannou titánovou vrstvou a záznam prebieha vyrytím do špeciálneho tvrdeného materiálu, ktorý je výrobcom prirovnávaný ku kameňu.

Pri testovaní podľa normy ISO/IEC 10995, kedy je médium podrobené záťažovým testom v podobe náročných svetelných, teplotných i vlhkostných podmienok dosiahla odhadovaná doba životnosti veľmi slušných 1 332 rokov. Veľmi slušný výsledok! Jeden takýto disk stojí 20 EUR.