Spoločnosť Google na konferencii Google I/O predstavila záplavu noviniek vo svojich službách, hardvéri a vyhľadávaní, pričom nesmierne populárne Google Mapy a ich aplikácia zostali trochu na vedľajšej koľaji.

Spoločnosť Google si však aj v tejto aplikácií pripravila pre jej používateľov zaujímavé novinky. Konkrétne ide o trojicu nových zásadných funkcií, z ktorých dve nám doteraz poriadne chýbali. O existencii novej funkcionality môžeme vedieť vďaka vývojárom z fóra XDA Developers, ktorí „rozobrali“ inštalačný .apk súbor poslednej verzie aplikácie Google Mapy, ktorá je zatiaľ neverejná.

Vývojári v zdrojovom kóde odhalili možnosť zdieľania zostávajúceho času príchodu do cieľa. Ak napríklad cestujete do práce, na stretnutie alebo domov za rodinou, priamo v aplikácii Google Mapy budete môcť odoslať informáciu o približnom zostávajúcom čase príchodu do cieľa konkrétnej osobe (kolegovi, priateľke, rodine a pod.). Google Mapy tento čas vykalkulujú na základe všetkých pridružených faktorov vrátane premávky, dĺžky trasy alebo rýchlosti.

Druhou vítanou funkciou je možnosť prideliť skratky navštevovaným cieľovým miestam v Google mapách. Je zaujímavé, že sa to vývojárom podarilo až teraz. Namiesto konkrétnej adresy (Androidportálová 1568/ 74A) si zvolíte vlastný jednoduchý názov (práca, domov, obchod, lekár…). Následné nastavovanie navigácie alebo trasy tak prebehne oveľa rýchlejšie a jednoduchšie. Zároveň si môžete na domácu plochu smartfónu umiestniť zástupcov s týmito názvami. Potom sa už len stačí dotknúť widgetu „Lekár“ a otvorenie aplikácie a vyhodnotenie trasy prebehne automaticky.

mapy

Tretia nová chystaná funkcia môže byť pre niekoho trochu znepokojujúca. Priamo v aplikácii pribudne položka „história polohy“. Na mape uvidíte všetky miesta, ktoré ste navštívili, kde ste sa a s akým zariadením prihlásili do Google účtu a vlastne, na akom mieste trávite najviac času. Zatiaľ nevieme, kedy Google aktualizáciu pripraví pre širokú verejnosť. Každopádne sa máme na čo tešiť a hlavne tí, ktorí sú často na cestách.