© autoweek.com
Autopilot v elektromobile Tesla Model S je rozhodne úžasný kus technológie, ktorý môže uľahčiť riadenie vozidla a hlavne, dokáže vďaka citlivej senzorovej výbave vozidla zabrániť prípadnej nehode.

Mnohí vodiči si však neuvedomujú, že autopilot vo vozidle Tesla Model S má stále status beta verzie. Vodič napriek jeho používaniu musí venovať pozornosť riadeniu vozidla a dianiu v premávke tak, aby mohol pri prípadných problémoch okamžite prevziať riadenie a kontrolu nad vozidlom. Určite to teda neznamená, že si počas jazdy môžete zdriemnuť.

To však zrejme nepochopil istý vodič, ktorý si počas jazdy elektromobilom Tesla Model S hodil šlofíka a za volantom spal. Usvedčuje ho krátke video (nižšie) iného vodiča. Vodič, či teda skôr autopilot, sa však s automobilom pohyboval relatívne nízkou rýchlosťou v hustej premávke vozidiel, pravdepodobne v zápche. Práve v tejto situácii je autopilot veľmi cenený. Neustále rozbiehanie sa, brzdenie a sledovanie bezpečnej vzdialenosti od vozidiel autopilot zvláda na výbornú.

Ako server electrek.co upozorňuje, vodič nemusel naozaj spať a pokojne mohlo ísť o nejaký druh kanadského žartíka. Či už spal naozaj alebo to len hral, svoju pozornosť riadeniu nevenoval a vďaka zavretým očiam nemal žiadny prehľad o dianí v premávke. Tým vystavil potencionálnemu nebezpečenstvu nielen seba, ale aj ostatných vodičov.

© http://nerdsmagazine.com/
© nerdsmagazine.com/

Ak by došlo ku krízovej situácii, autopilot vozidla Tesla Model S by najskôr upozornil vodiča zvukovým signálom a výstrahou na displeji palubného počítača. Pokiaľ by vodič nereagoval na upozornenia, vozidlo Tesla Model S by samo zaplo výstražné smerovky, spomalilo by a zamierilo na krajnicu, mimo vozovky. Tesla Model S svojimi technológiami predbehla dobu a hlavne legislatívu. USA ako aj iné krajiny vyvíjajú právnu normu a zákony, ktoré by istým spôsobom regulovali vozidlá s pokročilým systémom poloautonómneho a autonómneho riadenia.