Ak aj vy trpíte občas hladom po informáciách a chceli by ste sa napríklad oboznámiť s dôležitými udalosťami našej histórie, máte niekoľko možností. Môžete chodiť na prednášky, čítať množstvo historických kníh alebo si sadnúť za počítač a navštíviť jeden z najzaujímavejších internetových projektov.

Dnešná mladá generácia je aktívne online niekoľko hodín denne a kúsok z toho času sa dá využiť aj takýmto obohacujúcim spôsobom. Hovoríme o silne interaktívnom webe histography.io. Po jeho otvorení sa vám zobrazí dynamická časová os aj so zaujímavým hudobným sprievodom.

Po tejto osi sa môžete posúvať v čase, pričom sa vám budú zobrazovať tie najdôležitejšie okamihy v danom historickom období. Na začiatku časovej osi samozrejme nájdete tzv. Veľký tresk, teda samotný počiatok a vznik celého vesmíru (teoreticky), ako aj našej Zeme . Po kliknutí na konkrétnu udalosť, napríklad 2. svetovú vojnu, sa vám zobrazí kľúčová fotografia vystihujúca danú udalosť, informačný text pochádzajúci z Wikipédie a poprípade odkaz na video. Aby ste v rôznych historických udalostiach nemuseli blúdiť, k dispozícii je aj kategorizácia v ľavom paneli. Vybrať si môžete zameranie na literatúru, vojny, architektúru, politiku a podobne.

web web web

Za týmto skvelým projektom stojí Becalelova akadémia umenia a dizajnu, a ide národnú školu s týmto zameraním, ktorá sídli v Izraeli. Založená bola v roku 1906. Web histography.io je dostupný len v anglickom jazyku, no veríme, že to pre mnohých nebude až taký problém. Klikanie po historickej osi je viac ako návykové a určite sa niečo nové z histórie dozviete. Navštívte web histography.io a presvedčte sa sami.