© merkur.de

O inteligentnom elektrickom aute Tesla Model S je všeobecne známe, že je nadštandardne bezpečné. Zo všemožných testov bezpečnosti si odniesla len tie najlepšie hodnotenia. Napríklad, ak by ste na strechu auta Tesla Model S položili ďalšie tri Tesly, strecha vozidla by nepovolila a nezdeformovala sa pod záťažou.

Dopravných nehôd spojených s týmto vozidlom nie je veľa. Nie, že by bol autopilot, ktorým tieto vozidlá vo väčšine prípadov disponujú, tak dokonalý, skôr ide o to, že týchto áut po cestách zatiaľ ešte veľa nepremáva. Najnovšia dopravná nehoda vozidla Tesla Model S stojí za pozornosť.

18 ročný mladík si od svojho otca požičal tento inovatívny elektromobil, mladý vodič však pri nadmernej neuváženej rýchlosti stratil kontrolu nad vozidlom. Udialo sa tak v okolí nemeckej obce Pullach, v širšom okrese mesta Mníchov. Spolu s 18-ročným vodičom boli vo vozidle Tesla Model S ďalší štyria pasažieri. Vodič s vozidlom vyletel v zákrute z cesty, letel 25 metrov vzduchom a nakoniec sa s autom v poli prevrátil. Pri prvom dojme by sa dali očakávať vážne zranenia posádky a mobilizácia všetkých zložiek záchranného systému.

Päť pasažierov sa však z automobilu Tesla Model S dostala bez cudzej pomoci. To znamená, že všetci pasažieri boli pri vedomí a ich zranenia neboli tak vážne, aby sa z auta nedostali von bez pomoci iných. Niektorí pasažieri utrpeli zranenia, ktoré však neboli život ohrozujúce a tí boli prevezení helikoptérou na ošetrenie do blízkej nemocnice. Na fotografiách nižšie si môžete všimnúť, že predná časť vozidla je výrazne zdeformovaná, no oblasť kabíny, ako aj stĺpiky skončili bez poškodenia.

Keďže ide o elektromobil, Tesla Model S nemá vpredu štandardný spaľovací motor. Deformačná zóna je tak oveľa vyššia a absorbovanie energie z nárazu oveľa efektívnejšie. Napriek relatívne šťastnému koncu nehody si mladík pochvalu nezaslúži. S Teslou išiel veľmi rýchlo, čím neohrozil len svoju posádku, ale aj ostatných vodičov na ceste. Tesla Model S je síce veľmi bezpečná, no nie nezničiteľná. Ďalšia nehoda pri veľkej rýchlosti už šťastný koniec mať nemusí.

tesla-model-s4
© merkur.de
tesla-model-s3
© merkur.de
tesla-model-s1
© merkur.de
tesla-model-s
© merkur.de
tesla-model-s2
© merkur.de