Úvod Zaujímavosti Spôsobujú telefóny rakovinu mozgu? Takáto je pravda!

Spôsobujú telefóny rakovinu mozgu? Takáto je pravda!

12

Písal sa rok 2009 a mesto San Francisco chcelo na každý telefón lepiť malé nálepky s oznamom, že elektromagnetická radiácia z telefónov môže spôsobiť rakovinu mozgu. V máji 2013 si už San Francisco ani nespomenulo, že nejakú podobnú absurdnosť vôbec navrhli.

Podľa najnovších informácií pochádzajúcich z Austrálie sa nikto nemusí báť. Dáta zozbierané na niekoľkých pacientoch s rakovinou mozgu v rokoch od 1982 až 2013 porovnali s tým, ako veľmi sa za ten čas v Austrálii rozšírili telefóny. Pri pacientkách sa počet prípadov rakoviny mozgu navyšoval len veľmi pozvoľna, pri chlapoch to bolo o niečo rýchlejšie. Takýto nárast však spozorovali len pri pacientoch, ktorých vek prevýšil 70 rokov. Okrem toho sa to stalo okolo roku 1982, teda v čase, keď mobilné telefóny neboli dostupné pre bežných ľudí.

Štatistika poukázala na to, že počet zistených prípadov rakoviny mozgu sa medzi rokmi 1982 a 2013 zhodoval s počítačovým modelom, ktorý do úvahy nebral žiaden vplyv telefónov. Tým pádom je pravdepodobné, že mobilné telefóny na zvýšenie rizika rakoviny mozgu vplyv nemajú. Aký je teda záver štúdie?

Doktori a štatistici, ktorí štúdiu organizovali jasne tvrdia, že medzi telefónmi a rakovinou mozgu nie je žiadne spojenie. Viac zistených prípadov rakoviny doktori pripisujú kvalitnejšiemu vybaveniu, ktoré je schopné rakovinu odhaliť oveľa skôr, než v roku 1980.

Mnohí ľudia však len ťažko uveria, že medzi telefónmi a rakovinou nie je žiadne spojenie. Či na tom vôbec záleží alebo nie je na vás. Väčšina z nás by sa telefónu tak či tak pravdepodobne nevzdala.