Solarin nie je názov žiadneho homeopatika z lekárne ani čistiaceho prostriedku. Za týmto názvom sa ukrýva smartfón, ktorý vyprodukovala nová, technologicky zameraná spoločnosť Sirin Labs. Ide vôbec o ich prvé zariadenie a rozhodne stojí za pozornosť.

Podľa slov výrobcu, smartfón má vo výbave tie najpokročilejšie technológie pre ochranu súkromia, aké sú momentálne na svete dostupné. Sirin Labs odvážne tvrdí, že smartfón je šifrovaný na „armádnej“ úrovni, pričom je toto šifrovanie integrované priamo do hardvéru. Na smartfóne Solarin dokonca nájdeme tlačidlo, ktorým spustíme špeciálny bezpečnostný režim pre skutočne súkromné a bezpečné telefonovanie. Pokiaľ vaša manželka/manžel pracuje v tajnej službe, s odpočúvaním nočných hovorov by mal byť koniec.

Súčasťou výbavy bude zatiaľ nekonkretizovaný softvérový obsah, za čím môžeme pokojne hľadať šifrované aplikácie pre odosielanie správ, zálohovanie dát alebo prvky proaktívnej bezpečnosti na úrovni biometrických údajov. Výrobca Sirin Labs sa nezameral len na high-end bezpečnosť ale aj high-end špecifikáciu. Deklaruje to 5,5-palcový displej s 2K rozlíšením, procesor Snapdragon 810 (vďaka ktorému sa možno smartfón aj sám bezpečne zničí požiarom) alebo 23,8 Mpx fotoaparát s laserovým automatickým zaostrovaním. Dátové technológie MU-MIMO, WiGig a Wi-Fi sa pre zmenu postarajú o tú najvyššiu a najrýchlejšiu konektivitu.

Smartfón Solarin bude oficiálne predstavený v priebehu dnešného večera, resp. noci vo Veľkej Británii. Spoločnosť Sirin Labs sa chce zamerať na solventných klientov, ktorým na súkromí poriadne záleží. Predbežné informácie o cene hovoria o čísle 9500 libier, poprípade 14 000 dolárov. Túto skutočnosť sa snáď dozvieme oficiálnou cestou už v priebehu najbližších hodín.