© topgear.com

V segmente autonómnych inteligentných vozidiel kraľuje Google. Ich vozidlá už prešli niekoľko stoviek tisíc testovacích kilometrov a zažili aj pár nehôd (nie ich vinou). Čoraz viac veľkých miest pripúšťa možnosť ich testovania v ostrej premávke. 

Pri pohľade na samoriadiace auto spoločnosti Google však neotvoríme ústa úžasom ale nás skôr rozosmeje. Jeho dizajn samozrejme nie je podstatný, podstatný je momentálne vývoj autonómnej technológie, ktorú má pod kapotou. Svoju víziu samoriadiacich vozidiel majú aj ostatné automobilky. Inovatívna automobilka Tesla Motors už aktívne do svojich vozidiel „montuje“ tzv. autopilota, no stále ide o systém, pri ktorom musí spolupracovať bdelý a pozorný vodič.

© wired.com
© wired.com

Najnovšie sa do segmentu autonómnych vozidiel chystá vstúpiť aj známa automobilka BMW. Jej predstavitelia boli dokonca konkrétni. Na valnom zhromaždení spoločnosti BMW jej generálny riaditeľ Harald Krueger oznámil, že BMW príde s plne autonómnym vozidlom v roku 2021, teda o päť rokov.

V roku 2018 automobilka predstaví roadster modelu i8 a následne sa plne zameria na vývoj autonómnej technológie riadenia vozidiel. Vozidlá budú podľa slov predstaviteľov vybavené plnou digitálnou konektivitou, budú tvorené inteligentnou ľahkou konštrukciou, tešiť sa môžeme na úplne nový interiér a v konečnom dôsledku by malo ísť o novú generáciu elektromobility v komerčnej cestnej premávke.

© bmwblog.com
© bmwblog.com

O vzhľade a dizajne autonómneho vozidla nevieme nič a nič neprezradili ani predstavitelia spoločnosti. Nemecká automobilka však naznačila svoje budúce smerovanie konceptom Vision Next 100, ktorý zožal celosvetovú pozornosť. Futuristickému konceptu sme sa venovali v –minulom článku-.

V auguste 2015 sa BMW sa spojilo s Audi a Mercedesom, a spoločne kúpili mapy HERE od Nokie za tri miliardy dolárov. Koncom roka 2015 vývojári zastrešujúci mapy HERE oznámili, že budú vyvíjať mapy vo veľmi vysokom rozlíšení práve pre autonómne vozidlá a následne budú z ich testovacích jázd zbierať patričné dáta. Cieľom je samozrejme presná navigácia samoriadiacich vozidiel, a to aj v real-time režime. Budúcnosť automobilizmu je jasná. Pojem „smart auto“ sa stane bežným tak, ako sa stal bežným pojem „smartfón“ pred pár rokmi.