Abacus je názov novej technológie, resp. projektu pre prihlasovanie sa od spoločnosti Google, pri ktorej nebudete potrebovať heslo. Spoločnosť novinku predstavila ešte minulý rok a koncom tohto roka zamieri do smartfónov s operačným systémom Android. 

Systém prihlasovania bude pracovať s takzvaným „skóre dôveryhodnosti.“ Podľa Google totižto existuje množstvo iných atribútov, na základe ktorých je možné identifikovať konkrétneho používateľa daného účtu, vyžadujúceho si prihlásenie.

Projekt Abacus vyhodnocuje rôzne signály zo senzorov v reálnom čase. Pôjde o kombináciu hlasových vnemov, rýchlosti a štýlu písania na klávesnici, aktuálnej polohy užívateľa alebo technológie rozpoznávania tváre. Pre používanie tejto novej bezpečnostnej techniky tak nepotrebujete nič navyše. Smartfón vo vašej ruke zanalyzuje prostredníctvom prednej kamery tvár, vstavaný mikrofón sa postará o identifikáciu hlasu a napríklad pri zadávaní užívateľského mena smartfón rozpozná štýl písania, ktorý môže byť istým spôsobom tiež jedinečný.

Samozrejme, ak si táto technológia nebude istá vašou identitou, vyžiada od vás heslo alebo potvrdenie dvojfaktorovou autentifikáciou, teda napríklad prostredníctvom SMS kódu.

heslo

Túto technológiu začnú v priebehu júna testovať veľké finančné inštitúcie. O ktoré konkrétne ide, Google neprezradil. Dovtípiť sa ale môžme, že ide o banky. Práve bankového sektoru sa otázka bezpečnosti dotýka viac, ako iných bežných sektorov. Koncom roka dostanú podklady tejto technológie Android vývojári, ktorí ich budú môcť implementovať do smartfónov. Pokiaľ bankový sektor tento spôsob prihlasovania vyhodnotí ako dôveryhodný a použiteľný, jeho všeobecnému rozšíreniu tak v podstate nebude nič brániť.