Úvod Konkurencia POZOR: Windows 10 sa vám nainštaluje automaticky, aj keď zatvoríte okno s...

POZOR: Windows 10 sa vám nainštaluje automaticky, aj keď zatvoríte okno s aktualizáciou. Takto sa tomu vyhnete!

31
Spoločnosť Microsoft pritlačila na snahu zaktualizovať čo najväčší počet počítačov a notebookov na najnovší Windows 10. Očividne sa im nepáči, že niektorí ľudia aj naďalej využívajú Windows 7, resp. Windows 8.1 namiesto toho, aby si užívali výhody nového Windows 10.

Microsoft sa preto rozhodol, že na zariadeniach spustí aktualizáciu aj bez toho, aby ste mu dali explicitný súhlas k tomu, aby tak spravil. O probléme informoval server DSL.sk.

Microsoft začal ešte vo februári s aktualizáciou na Windows 10 označovanou ako „odporúčaná aktualizácia“. Neskôr, v marci, pribudli prvé sťažnosti s tým, že časti používateľov sa systém aktualizoval bez ich súhlasu. Spoločnosť o takýchto záludných praktikách mlčala.


Drvivej väčšine používateľov sa však zobrazilo okno, v ktorom mali na výber či si Windows aktualizovať chcú alebo nie. Zatvorenie okna prirodzene znamenalo, že aktualizácii súhlas nedávate. To sa však novinkou od tvorcu softvéru mení. Microsoft totiž prišiel s novou verziou pop-up okna s aktualizáciou.

aktualizacia

Tá je stavaná úplne inak. Po vyskočení nemáte jasnú voľbu, ktorou by ste aktualizáciu zrušili. Veľké tlačidlá slúžia len na akceptovanie navrhnutého času aktualizácie, ktorú Microsoft vybral podľa toho, ako používate, resp. nepoužívate svoj notebook či PC alebo okamžité spustenie aktualizácie. Aktualizácia sa pritom uskutoční, aj keď jej nedáte explicitné povolenie, čo je podľa mnohých používateľov zavádzajúce.

Ako zablokovať, resp. odložiť aktualizáciu?

Ak sa lepšie zapozeráte na screenshot vyššie, uvidíte, že okrem možností, ktoré súhlasia s aktualizáciou sa v ňom nachádza ešte jedna možnosť. Tá je v okienku v hornej časti okna, hneď pod dátumom navrhovaného spustenia aktualizácie. Po kliknutí na „here“ budete mať možnosť zmeniť dátum aktualizácie alebo ju úplne zrušiť.