Úvod Výrobcovia Nokia Legendárna Nokia sa vracia. Do obchodov prídu nové smartfóny a tablety s...

Legendárna Nokia sa vracia. Do obchodov prídu nové smartfóny a tablety s Androidom

10

Vyzerá to tak, že fínska značka, ktorá sa po celom svete preslávila kvalitnými mobilnými telefónmi, sa už onedlho vráti medzi nás. Všetko bude však tentokrát prebiehať prostredníctvom licenčnej dohody medzi Microsoftom a novou spoločnosťou HMD.

Softvérový gigant ešte dávnejšie odkúpil od problémami zmietanej Nokie celý jej mobilný biznis. Keďže ale renomovanú značku využívať na svojich Windows smartfónoch a ani tabletoch nehodlá, vrcholový manažment nakoniec rozhodol, že ju na základe určitých podmienok poskytne inému výrobcovi hardvéru. A toho sa už čoskoro chopí HMD global pod vedením bývalého zamestnanca Nokie, Arta Nummela.

Spoločnosť z Fínska veľkú novinku oficiálne oznámila na svojej web stránke, kde konkrétne uviedla následujúce slová „HMD Global bola založená, aby priniesla novú generáciu smartfónov a tabletov so značkou Nokia„. Taktiež prezradila, že zariadenia poženie operačný systém Android, zrejme s vlastnou nadstavbou.

HMD pristúpilo na strategickú licenčnú dohodu s Nokia Technologies, divíziou Nokia Corporation zaoberajúcou sa pokročilými technológiami a licenciami, čo dáva HMD jedinečnú príležitosť počas ďalšej dekády využívať značku Nokia na mobilných telefónoch a tabletoch po celom svete.“

Investícia do marketingu

Aj keď produkty s tak známou značkou nepotrebujú obzvlášť veľké investície do reklamnej kampane, HMD plánuje naliať do marketingu v priebehu ďalších troch rokov sumu vo výške 500 miliónov amerických dolárov. To poslúži na zlepšenie globálneho povedomia o znovuzrodení Nokie a zároveň priláka pozornosť každého potenciálneho zákazníka.

Samotná transakcia za licenčné zmluvy by mala byť ukončená niekedy počas druhého štvrťroka 2016, čiže v nadchádzajúcich týždňoch.

Výrobnú infraštruktúru klasických telefónov Nokia, vrátane personálu o počte viac ako 4-tisíc zamestnancov zase prevezme od Microsoftu podľa dostupných informácií FIH Mobile dcérska spoločnosť Foxconnu, ktorý má s Apple už nejaký ten rok strategickú spoluprácu. Vyjde ju to na 350 miliónov dolárov.