Facebook. Fenomén modernej doby internetu dokázal posadiť za počítače aj ľudí, ktorí sa im dovtedy oblúkom vyhýbali. Možnosť silnej sociálnej interakcie bola viac ako lákavá a pre Facebook bola ešte lákavejšia spúšť informácií, ktoré od používateľov získal, získava a získavať bude.

Facebook už berieme podobne, ako vyhľadávanie Google. Ide o samozrejmosť a rutinnú záležitosť, pričom si často ani neuvedomujeme, s čím všetkým sme sa ochotní Facebooku a užívateľom na ňom zdôveriť.

Facebook v roku 2010 predstavil funkciu archivácie dát. V podstate sa o ňu postaral rakúsky študent práv Max Sch­rem­s, ktorému Facebook na základe jeho žiadosti zaslal CD s tisíckami strán o jeho osobe, respektíve jeho činnosti na sociálnej sieti Facebook. Maxa objem informácií zaskočil a svojou iniciatívou pod agendou európskych inštitúcií na ochranu osobných údajov donútil Facebook k tomu, aby umožnil každému užívateľovi stiahnuť si všetky dáta o svojej osobe. K tým patria dokonca aj súbory cookie, prihlasovacie údaje, cielenie reklám a mnoho ďalšieho. Svoj prehľadne usporiadaný a detailne sledovaný Facebook život môžete získať nasledovne:

Na úvodnej obrazovke Facebooku prejdite do nastavení, tak ako vidíte na snímke nižšie.

© redakcia
© redakcia

Pod ponukou všeobecných nastavení zamierte na položku „Stiahnite si kópiu svojich údajov z Facebooku“.

faacebook(1)
© redakcia

Potom už len stačí kliknúť na tlačidlo „Spustiť archivovanie“, zadať heslo a malú chvíľu počkať. Facebook vám v priebehu niekoľkých minút alebo desiatok sekúnd (v závislosti od množstva dát a obsahu o vašej osobe) doručí e-mail, v ktorom nájdete odkaz na stiahnutie daných dát.

facebook
© redakcia
faacebook(3)
© redakcia

Po kliknutí na odkaz v e-mail správe budete presmerovaní naspäť na Facebook, odkiaľ si stiahnete všetky svoje dáta v v komprimovanom .zip archíve. Po kliknutí na stiahnutie budete opäť musieť zadať svoje FB prihlasovacie heslo.

facebook
© redakcia

Najväčšia zábava začína teraz. Rozbaľte, resp. extrahuje zazipovaný súbor. Po rozbalení dva krát kliknite na súbor index.html. V prehliadači sa vám otvorí akási lokálna podoba vášho profilu, v ktorom nájdete skutočne všetko, čo sa týka vašej Facebook identity od založenia profilu, po súčasnosť. Nižšie môžete vidieť, čo všetko si dokážete prelustrovať, pričom v každej kategórii nájdete detailné informácie.

Samozrejmosťou je archív fotografií, všetkých stránok, ktoré sa vám páčia, zoznam všetkých priateľov, statusov, aplikácií, šťuchnutí…a dokonca aj reklám, na ktoré ste klikli v poslednej dobe a ktoré vás môžu zaujímať. Zrejme tam nájdete aj niekoľko bizarností podobne, ako my.

faacebook(4)
© redakcia

Pozrieť si napríklad môžete svoj úplne prvý status, pri fotografiách zas nájdete informácie o čase a mieste zhotovenia či prípadné komentáre od vašich priateľov. Hrabanie sa v dátach o svojej osobe, ktoré ste dobrovoľne poskytli Facebooku je veľmi zaujímavé a zároveň tak trochu desivé.