Úvod Novinky Aktuálne Koniec rýchlovarným kanviciam? Už na jeseň ich EÚ plánuje zničiť

Koniec rýchlovarným kanviciam? Už na jeseň ich EÚ plánuje zničiť

3

Poďme sa pozrieť na najnovší výmysel niekoho milovanej, niekoho neznášanej Európskej únie. Ten sa týka rýchlovarných kanvíc a toastovačov, teda spotrebičov, ktoré doma máte pravdepodobne aj vy. Prečo?

Špekuluje sa, že dôvodom tohto obmedzenia má byť nepriame podporenie Brexitu, teda vystúpenia Británie z EÚ. Je totiž veľmi dobre známe, že Briti holdujú čaju a toastom, práve zakázanie spotrebičov, ktoré im tento pôžitok sprostredkujú by mohlo vyvolať vlnu emócií.

História obmedzení a zakazovania siaha aj do nedávnej histórie. V roku 2014 EÚ zakázala predaj vysávačov s vysokým príkonom (2 000 až 2 200 W). Teraz tak v obchodoch môžete stretnúť vysávače s príkonom okolo 1 400 až 1 600 W. Od budúceho roka to bude ešte prísnejšie, najvyšší povolený príkon klesne na 1 000 W.

Ako server PC.sk uvádza, podobné opatrenie sa má týkať aj počítačových zdrojov. Tie výkonnejšie by niesli nálepku vyššej tzv. „eko“ dane. EÚ predpokladá, že tým, že výrobcov donúti konať ekologickejšie, dokáže jednej domácnosti ušetriť až 400 EUR ročne.

Čo sa teda zmení na jeseň, ak a to píšem naschvál tučným, EÚ zakáže rýchlovarné kanvice tak, ako ich poznáme? Ich príkon by sa mal znížiť z 2 000 až 3 000 W na 1 500 až 2 000 W. V praxi to teda znamená, že na vodu na kávu si počkáte namiesto 2-3 minút až 5-6 minút. Mnohí argumentujú, že to si už vodu radšej môžu ohriať na plyne, než si zbytočne kupovať kanvicu, ktorej to trvá tak dlho. Po schválení tohto zaujímavého a kontroverzného zákonu by sa nové kanvice mali na pulty obchodov dostať do troch mesiacov. Podobný osud má čakať aj elektrických kosačiek, mikrovlných rúr a sušičov vlasov.