Úvod Tlačová správa Kaspersky Lab: Pri inštalácii nových aplikácií nečítame licenčné podmienky

Kaspersky Lab: Pri inštalácii nových aplikácií nečítame licenčné podmienky

0
Až 63% používateľov si pri inštalácii nových aplikácií do svojho mobilného zariadenia nečíta licenčné podmienky. Navyše, každý piaty používateľ nevenuje žiadnu pozornosť správam, ktoré obdrží počas inštalácie. U väčšiny z nich ide o automatický proces, kedy sa postupne preklikávajú jednotlivými krokmi bez toho, aby si uvedomili, čo svojím súhlasom potvrdzujú.

K týmto záverom sa dopracovala spoločnosť Kaspersky Lab na základe prieskumu realizovaného formou kvízu s názvom “Are you cyber savvy?”, zameraného na testovanie úrovne znalostí v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Svoje online návyky a skúsenosti si v ňom otestovalo až 18507 používateľov. Jeho výsledky však odhalili alarmujúci počet tých, ktorí v ochrane svojho súkromia úplne zlyhávajú. Neopatrnou inštaláciou aplikácií vystavujú dáta a súkromné súbory (fotky či videá) uložené vo svojom zariadení možným kybernetickým hrozbám.


Používatelia nevenujú dostatočnú pozornosť licenčným podmienkam a správam prijímaným v procese inštalácie. Na konci procesu tak nemajú vôbec prehľad o tom, s čím všetkým súhlasili. Aplikácie môžu mať pritom vplyv na súkromie používateľa alebo podnietiť inštaláciu ďalšej aplikácie. V niektorých prípadoch môže dokonca dôjsť k zmene nastavenia operačného systému zariadenia iba kvôli súhlasu, ktorý používateľ počas inštalácie bez uváženia odklikal.

KL_licence agreement

Bezpečnostný kvíz rovnako zistil, že menej ako polovica (43%) respondentov sa vystavuje riziku kvôli aplikáciám sťahovaným do ich mobilného zariadenia, pretože nepoznajú dôsledky vyplývajúce z licenčných povolení. V 15% prípadoch účastníci kvízu nedokázali vysvetliť, čo robia niektoré aplikácie v ich telefóne. Takmer jedna patina (17% ) respondentov sa priznala, že dajú aplikácii povolenie vždy, keď sú o to požiadaní a 11 % z nich si myslí, že tieto nastavenia (povolenia) sa neskôr už nedajú zmeniť. Treba si uvedomiť, že pokiaľ nemá používateľ pod kontrolou všetky oprávnenia, môže aplikácia získať prístup k osobným a citlivým údajom v zariadení – od kontaktov cez fotky až po údaje o tom, kde sa používateľ práve nachádza.

David Emm, vedúci výskumu v Kaspersky Lab takto komentoval výsledky prieskumu: „Internetoví používatelia zverujú citlivé informácie zo svojho súkromia zariadeniu, ktoré však často nezabezpečia dostatočnou ochranou pred ich stratou či zneužitím. Neuvedomujú si, že svojou neopatrnosťou pri inštalácii aplikácií dobrovoľne otvárajú dvere do ich súkromných životov, ponúkajú voľný prístup k tomu, čo je uložené v ich zariadeniach, súhlasia s inštaláciou ďalších dodatočných aplikácií, ktoré môžu úplne zmeniť ich pôvodné nastavenia a pod. V Kaspersky Lab sme pripravení podať používateľom pomocnú ruku a vyzbrojiť ich potrebnými znalosťami o kybernetickej bezpečnosti, aby sa dokázali ochrániť pred kybernetickými hrozbami.”