Úvod Konkurencia Jolla to nevzdáva. Predstavili svoj nový smartfón, stojí len 169€!

Jolla to nevzdáva. Predstavili svoj nový smartfón, stojí len 169€!

2
Výrobca Jolla a operačný systém Sailfish možno každému nie je známy, no táto firma bola založená bývalými zamestnancami Nokie v roku 2013. Dala si za cieľ priniesť späť na trh MeeGo OS, ktorý Nokia zatratila.

MeeGo si našiel cestu len na jedno zariadenie – Nokia N9, ktorá bola predstavená v roku 2011 a medzi geekmi zožala pozitívne ohlasy. Nokia však prešla na Windows Phone a potom bola celá mobilná divízia odkúpená Microsoftom.

pic01

Bývalí zamestnanci Nokie sa však nedokázali uspokojiť s ukončením vývoja MeeGo a tak sa dali dokopy a vytvorili Sailfish OS, ktorý vychádza z konceptu MeeGo. Dodávame, že Sailfish OS ponúka podporu natívnych aplikácií, ale aj Android aplikácií.

V 2013 Jolla predstavila svoj prvý počin, ktorý sa nazýval jednoducho Jolla. Mobil sa však nestretol s veľkým záujmom a upadol do zabudnutia, pravdepodobne aj kvôli vyššej cene – 399€.

jolla-sailfish-os

Teraz Jolla naberá druhý dych a včera predstavila smartfón Jolla C, ako súčasť Sailfish komunitného programu zariadení pre vývojárov a fanúšikov. Dostupných bude len 1000 kusov.

V domovskom Fínsku táto novinka stojí len 169 eur, musíte sa ale zaobísť bez istoty záruky. Jolla sľubuje, že zariadenie dodá už v júli. Či ale Jolle po fiasku s tabletom dajú ich fanúšikovia ešte šancu, je otázne.

Jolla C má 5-palcový HD displej, poháňaná je procesorom Snapdragon 212, ktorému sekundujú 2 GB RAM. Vnútorná pamäť sa zastavila na 16 GB. Na zadnej strane sa nachádza 8 Mpx fotoaparát. O výdrž sa postará batéria s kapacitou 2 500 mAh. A skoro by sme zabudli, Sailfish OS 2.0.

Momentálne Jolla ako firma a platforma nemá ciele konkurovať mainstreamu v podobe Googlu a Apple. Taktiež jej budúcnosť je neistá a veľmi ľahko môže skončiť na cintoríne ostatných OS, ktorý sa snažili konkurovať Androidu. Napríklad Firefox OS.

Myslíte si, že Jolla uspeje u svojej komunity?