Úvod Výrobcovia Google Google môže dostať pokutu 3 miliardy eur. Európskej komisii sa nepáči vyhľadávací...

Google môže dostať pokutu 3 miliardy eur. Európskej komisii sa nepáči vyhľadávací monopol

1

O údajnom zneužívaní dominantnej pozície internetového giganta sme už čo-to počuli. A príbeh nie je iný ani tentokrát. Výška hroziacej pokuty môže byť však trikrát väčšia, ako tá, ktorú dostal Intel ešte počas roka 2009.

Vyplýva to z informácií z webu The Telegraph, ktorý tvrdí, že sa približne sedemročné vyšetrovanie „dominantného vyhľadávacieho systému“ blíži ku koncu. Jeho výsledok bude vraj už čoskoro predstavovať veľký dôkaz, že gigant zneužíva svoje trhové postavenie na zvýhodňovanie vlastných produktov pred menšou konkurenciou. Google to ale môže stáť naozaj veľa – v kuloároch sa hovorí až o 3 miliardách eur. Podaktorí dokonca očakávajú o 100% vyššiu sumu, teda cez 6 miliárd eur.

Európska komisia plánuje výsledok vyšetrovania monopolných praktík zverejniť v nadchádzajúcich týždňoch, najneskôr do oficiálneho začiatku leta.

Podobné obvinenia nie sú navyše vôbec ničím neobvyklým. Fungovanie americkej spoločnosti na európskom trhu už dlhšie púta pozornosť zodpovedných autorít, ktorým jednoducho prekáža nerešpektovanie prísnych európskych regulácií.

Google si vďaka populárnemu online nástroju slúžiaceho na webové vyhľadávanie údajne uprednostňuje vlastnú službu poskytujúcu porovnávanie cien iných produktov. A nedávno vyšli na svetlo sveta správy, podľa ktorých prekážajú členom komisie aj predinštalované aplikácie jeho ďalších služieb v Android smartfónoch, hoci ich môžu používatelia nahradiť za niektorú z dostupných alternatív z obchodu Google Play.

Pokút môže byť viac

Jeden z členov tímu povereného vyšetrovaním monopolných praktík Googlu navyše prezradil, že existuje pravdepodobnosť ďalších finančných trestov. Tie by sa síce mali tiež týkať vyhľadávania, avšak v oblasti „cestovateľských informácií a máp„.

Internetový gigant mal už niekoľkokrát príležitosť zrealizovať a aj dokázať nápravu, kde by ale musel prestať so zneužívaním silnej trhovej pozície. A to by zahŕňalo zmeny vo vyhľadávacích algoritmoch, ktoré predstavujú dôležitú súčasť hlavného biznisu. Sme preto zvedaví, ako na oficiálne oznámenie poriadne vysokej pokuty zareaguje vedenie spoločnosti.