Úvod Novinky Aktuálne Google plánuje začať blokovať Flash v Chrome už túto jeseň

Google plánuje začať blokovať Flash v Chrome už túto jeseň

5

Smrť Flashu je pomalá a bolestivá. Urýchliť mu to plánuje Google, ktorý mu plánuje uštedriť jednu z najtvrdších rán vôbec. Google totiž upresnil, že najpoužívanejší prehliadač na svete, Chrome, začne spomínanú technológiu blokovať už túto jeseň.

Aktuálna verzia Chromu už teraz v základnom nastavení blokuje Flash, používatelia ho ale stále môžu aktivovať. Je to ich rozhodnutie, ktoré majú momentálne k dispozícii. Chrome vám pri zistení obsahu vo Flashi zobrazí hlášku, pomocou ktorej ho môžete zapnúť. Prehliadač si potom vašu voľbu zapamätá a Flash na danej stránke spustí vždy, keď na ňu zavítate.

Chrome v základe povoľuje len 10 web stránok s Flashom. Medzi ne patrí YouTube, Facebook, Yahoo, Twitch. Aj pri nich však Google vydal špeciálnu 1-ročnú výnimku, po ktorej uplynutí začne Flash taktiež blokovať.

Aktuálne riešenie Chromu vôbec nerieši problém s Flashom a jeho bezpečnostnými dierami. Práve to sa Google bude snažiť zmeniť už túto jeseň. Vtedy sa Chrome bude správať tak, akoby ste Flash nemali nainštalovaný vôbec. Ak bude mať web stránka namiesto Flash playeru aj záložný, HTML5 prehrávač, využije ten. Neuvidíte teda ani len hlášku o tom, že je k dispozícii aj Flash.

Dokonca ani Adobe, firma, ktorá stvorila Flash si nemyslí, že by ste ho v dnešnej dobe mali používať. Ide o technológiu, ktorá priam požiera batériu a aj napriek niekoľkým snahám stále disponuje veľkým počtom vážnych bezpečnostných dier.