QHD rozlíšenie je dnes už štandardom v high-end segmente smartfónov, no väčšina ostatných smartfónov používa univerzálne FHD rozlíšenie. HD rozlíšenia displejov nachádzame už len pri veľmi lacných smartfónoch alebo tých s menšou uhlopriečkou displeja.

V americkom meste San Francisco sa konalo technologické podujatie Display Week, na ktorom zaujal čínsky výrobca displejov Tianma. Jeho LCD zobrazovacie panely totižto disponovali hustotou pixelov na palec na úrovni 847 ppi. To je podstatne viac, ako pri ppi hodnotách súčasných top modelov smartfónov, počnúc zariadeniami Samsung Galaxy S7 (577 ppi), LG G5 (554 ppi) a dokonca viac ako 4K displej pri zariadení Sony Xperia Z5 Premium (806 ppi).

Výrobca Tinama na podujatí ukázal reálny a plne funkčný 5,2-palcový displej so 4K x 2K rozlíšením pre smartfóny, ale aj 10,4-palcový displej s 8K x 4K rozlíšením pre tablety a menšie notebooky. Oba LCD panely sú vyrobené LTPS technológiou s kontrastným pomerom 1200:1. Ide o tzv. „negatívny“ LCD displej. Vlastnosti displeja sú podobné tomu (okrem rozlíšenia samozrejme), ktorý nájdeme v smartfóne HTC One M9.

displej

Lu Do, riaditeľ marketingu v danej spoločnosti uviedol, že tieto produkty budú dostupné na trhu v druhej polovici tohto roka čo znamená, že smartfóny s extrémne jemnými displejmi na seba nenechajú dlho čakať. Je diskutabilné, či limity ľudského oka vôbec dovolia rozpoznať rozdiel pri už takto vysokom rozlíšení napríklad od QHD rozlíšenia. Aktuálny trend ale hrá takýmto displejom do karát. Na mysli máme virtuálnu realitu, ktorá pre svoj chod potrebuje práve čo najvyššie rozlíšenie. Nejde len o maximálny používateľský zážitok, ale aj o elimináciu screen-door efektu a prípadnej nevoľnosti zo sledovania.

Spoločnosť Tianma nie je jediná a ani jedinečná produkciou takýchto displejov. Veľkí hráči trhu už dávnejšie avizovali vývoj a výrobu podobných zobrazovacích panelov. Medzi nich patrí napríklad LG Display, Samsung Display a samozrejme Sharp.