Huawei Mate S a Apple iPhone 6s boli prvé smartfóny, ktoré prišli s displejom citlivým na tlak. Užívateľské prostredie zariadení tak razom dostalo nové možnosti ovládania, ktoré sú veľmi návykové.

Ak ste napríklad „zatlačili“ prstom na ikonu instagramu, mohli ste hneď zhotoviť fotografiu, otvoriť vyhľadávanie, alebo odoslať priamu správu. Podobným spôsobom pracujú aj mnohé iné aplikácie. Už zo začiatku bolo jasné, že táto novinka bude výsadou len drahších a teda menej dostupných smartfónov. Inovatívny hardvér v podobe displeja citlivého na tlak nie je zrovna lacný.

Vedecký tím z univerzity v americkom Michigane však prišiel s jednoduchým riešením, ktoré môže každý displej vybaviť funkcionalitou citlivosti na tlak. Vedci nazvali túto technológiu ForcePhone a ide o softvér v podobe aplikácie, ktorý pracuje s bežným hardvérom v smartfónoch. Konkrétne ide o mikrofón a reproduktor.

Reproduktor bude vydávať zvukové impulzy s frekvenciou 18 kHz. Tú nedokáže ľudské ucho počuť, počuje ju ale mikrofón smartfónu. Ak sa dotknete displeja smartfónu, citlivá frekvencia zaznamená mierny výkyv. Ak na displej mierne zatlačíte, citlivá frekvencia spozná rozdiel a softvér už bude vedieť, ako v používateľskom prostredí reagovať.

Tento spôsob eliminuje akékoľvek náklady na ďalšie senzory, vývoj a výrobu zložitejších displejov, ako aj dodatočné náklady na inštaláciu či zmeny v konštrukčnom dizajne smartfónov. Mikrofón a reproduktor má každý smartfón, čiže stačí použiť len príslušný softvér. Geniálne jednoduché a lacné.

Novinka ešte nie je určená pre komerčné využitie, no autori sa budú snažiť o jej čo najskoršie nasadenie. Najnovšie sa budú autori koncom júna s technológiou ForcePhone účastniť podujatia MobiSys 2016 v Singapure, kde jeho demoverziu ukážu širokej verejnosti ako aj odborníkom a expertom.

Že je technológia skutočne citlivá a pracuje tak, ako má už ukáže video nižšie.