Chromebook. Laptop, notebook, resp. netbook, ktorý beží pod taktovkou operačného systému Chrome OS. Pred pár rokmi skôr extravagantné zariadenie, ktoré si zadovážili zväčša len technologickí nadšenci.

Väčší rozmach zaznamenali Chromebooky v USA, keď sa stali súčasťou dotovaného systému vzdelávania. Google jednoducho Chromebooky daroval, alebo istým spôsobom zadotoval pre mnohé univerzity a vzdelávacie inštitúcie v USA. Spolu išlo o desiatky tisíc kusov.

Chromebooky zatiaľ nie sú v našich končinách príliš rozšírené, poprípade nie sú rozšírené vôbec. Vo svojom portfóliu ich má len niekoľko veľkých internetových predajcov a aj tie zväčša visia v skladoch, respektíve sa k predajom bežných notebookov ani z ďaleka nepribližujú. Aj z tohto dôvodu majú v našich končinách povesť „exotického“ zariadenia. To však neplatí za veľkou mlákou, v USA.

Chromebooky v USA vôbec po prvýkrát predbehli v predaji Macbooky. Áno, tie špičkové, ospevované a dizajnovo skvostné notebooky s logom nahryznutého jabĺčka. Prečo je tomu tak a prečo si jeden Chromebook v budúcnosti určite kúpite?

Cena

Chromebook si môžete kúpiť za 200 EUR, čo je pätina toho, čo by ste minuli na taký 13-palcový Macbook Air. To, že sú tieto zariadenia takto lacné, neznamená, že sú nekvalitné. HP, Asus, Samsung alebo Acer majú vo svojom portfóliu dizajnovo a konštrukčne skvele spracované Chromebooky. O nízku cenu sa v prvom rade postaral operačný systém Chrome OS založený na Linuxovom jadre (predstavený v roku 2009), ktorý je v podstate zadarmo, v rámci licencie open-source. Operačný systém potrebuje pre svoj chod relatívne nenáročný hardvér aj taký, ktorý poznáme zo svojich smartfónov. Reč je o x86 a ARM architektúre procesorov. Náklady na čispet teda výrazne klesajú.

K dispozícii je aj Chromebook s cenou 1000 dolárov. Ide o Chomebook Pixel priamo od Google, pričom by sa dal označiť za výkladnú skriňu Chromebookov s cieľom nie predávať, ale skôr ukázať. Chromebook Pixel má telo z frézovaného hliníku, dotykový displej s veľkým rozlíšením a parametre rovnajúce sa bežným výkonným ultrabookom súčasnosti. Vďaka všeobecne nízkej cene Chromebookov si ich bude môcť dovoliť oveľa viac ľudí, žiakov, alebo študentov, ktorí ich môžu efektívne využiť pri vzdelávaní.

Chromebook Pixel / © notebookcheck.com
Chromebook Pixel / © notebookcheck.com

Univerzálnosť

Chcete úplne lacný Chromebook? Žiadny problém. Chcete niečo drahšie a prémiovejšie? Opäť žiadny problém. Chromebooky sú k dispozícii s uhlopriečkami displejov od 10-tich palcov do klasických 15-tich palcov. Majú rôzne farebné, tvarové či materiálové vyhotovenia. Napríklad Flip ASUS Chromebook má dotykovú obrazovku a môžete ho zložiť do režimu tabletu. Vybrať si Chromebook na základe istých kritérií by nemal byť problém nehovoriac o tom, že táto kategória produktov rapídne získava na popularite a čoraz viac výrobcov bude produkovať čoraz viac rôznych modelov. Podobne, ako to je so smartfónmi.

© http://googleforwork.blogspot.sk/
© http://googleforwork.blogspot.sk/

Google

Ak vlastníte Android smartfón, čo pravdepodobne vlastníte, určite ste dobre oboznámení so službami spoločnosti Google. Používate Gmail, cloud Google Drive, Google Fotky, prehliadač Chrome, YouTube… a tak ďalej. Chromebook je v tomto prípade ideálny pre vás. Stačí sa prihlásiť k svojmu Google účtu a vybavené. Všetky vaše dáta máte k dispozícii.

Chromebooky disponujú aj internou pamäťou, ktorá je porovnateľná s tou v smartfónoch. 32 GB sa pre notebook môže zdať na prvý pohľad málo, no Chromebooky sú v prvom rade na používanie online. Zamyslite sa. Ak by ste nemali doma na počítači alebo notebooku internet, sadli by ste vôbec za jeho klávesnicu? Pravdepodobne nie. Samozrejme myslíme drvivú väčšinu bežných používateľov a nie programátorov, grafikov, publicistov a pod., ktorí pre svoju profesiu počítač potrebujú, ale internet až tak nutne nie. Väčšina dát sa ukladá do cloudového priestoru a aj napriek tomu je (bude) možné množstvo aplikácií používať offline (napríklad kancelárske balíčky). Pri následnom pripojení na internet sa práca a vykonané zmeny zálohujú do cloudu.

Používateľské prostredie Chrome OS / © androidheadlines.com
Používateľské prostredie Chrome OS / © androidheadlines.com

Android aplikácie

To, o čom sa šuškalo už dlhšie, je skutočnosťou. Chrome OS prejde na jeseň veľkou aktualizáciou, ktorá do systému pridá obchod Google Play. Chromebook sa tak stane niekoľkonásobne použiteľnejším, ako doteraz.

Chromebooky v súčasnosti pracujú so službami, ktoré bežia vo webovom rozhraní. Implementáciou obchodu Google Play budeme môcť používať rôzne Android aplikácie a hry, ktoré budú bežať samostatne, ako natívne aplikácie. Čiže približne tak, ako programy na bežnom PC alebo notebooku. Natívne aplikácie budú pracovať rýchlejšie ako tie webové a budú použiteľné aj v offline režime.

chromebook

Zmiznú Apple a Windows počítače?

Určite nie. Rôzne profesie a práca sa bez takýchto počítačov nezaobíde a Windows bude ešte dominovať dlhé roky. To isté platí aj pri hard-core hráčoch videohier. Trhový podiel sa však časom prerozdelí v prospech Chromebookov. Drvivá väčšina používateľov potrebuje notebook alebo počítač len na bežné surfovanie po internete, vyhľadávanie informácií, základné kancelárske práce, nejakú tú úpravu fotografií, chatovanie, sociálne siete, videá, stream a podobne. Na toto je Chromebook ako stvorený. Je ľahký, prenosný, lacný a na batériu vydrží (v závislosti od modelu) aj desať hodín. Podobne ako smartfóny, aj tento segment prechádza medzi generačnými evolúciami a hlavne v začiatkoch rozvoja sú evolučné zmeny výraznejšie (napr. spomínaná integrácia Google Play). Chromebooky sa za dva-tri roky pokojne môžu stať bežným zariadením v domácnosti tak, ako teraz smartfóny.

© computerworld.com
© computerworld.com