Úvod Konkurencia Apple Xiaomi, Huawei a ďalší majú cítiť tlak zo strany Apple iPhone SE

Xiaomi, Huawei a ďalší majú cítiť tlak zo strany Apple iPhone SE

0

Nový model od amerického výrobcu Apple mal v Číne vyvolať obrovský rozruch. Nehovoríme pritom o iPhone 6s či dokonca iPhone 6s Plus. Hovoríme o malom, 4-palcovom Apple iPhone SE, ktorý v Číne zaznamenal až 3,4 miliónov predobjednávok. To malo samozrejme dopad aj na predaje ďalších výrobcov, ako napríklad Huawei, Xiaomi, Oppo a Vivo.

Podľa správy, ktorá bola publikovaná len dnes majú dodávatelia súčiastok odmietať vyrobenie nadmerného počtu súčiastok práve kvôli veľkému úspechu iPhone SE. Ľudí má k novinke od Apple ťahať hlavne vysoký výkon v malom, 4-palcovom tele. V ňom sa totiž ukrýva rovnaký čipset Apple A9, ktorý poháňa aj iPhone 6s a iPhone 6s Plus. Okrem toho sa na jeho zadnej strane nachádza rovnaký 12 Mpx senzor. Nechýba ani snímač odtlačkov prstov v podobe Touch ID, aj keď je nutné dodať, že Apple siahol po prvej generácii senzora, ktorý je pomalší než novší, ktorý využil v iPhone 6s a 6s Plus.

Dodávateľský reťazec čínskych výrobcov má však ešte jeden dôvod, prečo nechcú naplniť sklady súčiastkami. Minulý rok totiž napríklad dodávatelia fotoaparátov mali na skladoch obrovský počet modulov. Spoliehali sa teda na odhady výrobcov o predajnosti, ktoré sa však naplnili len na 70, resp. 80 percent.

Dobrým príkladom je Xiaomi, ktorý minulý marec svoju dodávateľskému reťazcu odkázal, nech sa pripravia na približne 80 až 100 miliónov predaných Xiaomi zariadení v roku 2015. Spoločnosť nakoniec predala len niečo vyše 70 miliónov kusov.