Ilustračné foto

Xiaomi Mi 5 je smartfón, ktorý reprezentuje vrcholový high-end segment, no zároveň nespraví prievan vo vašej peňaženke. Netvrdíme že je lacný, vzhľadom na parametre a prevedenie však ide o nekompromisný pomer ceny a výbavy.

Spoločnosť Xiaomi predstavila rovno tri verzie zariadenia. Štandardná edícia má procesor taktovaný na 1,8 GHz, ponúka 3 GB RAM a 32 GB internú pamäť. Vyššia verzia má takt procesora 2,15 GHz, 3 GB RAM a 64 GB úložisko. Poslednou verziou je exkluzívne keramické prevedenie. To sa chváli taktom procesora na úrovni 2,15 GHz, 4 GB operačnou pamäťou RAM a až 128 GB úložným priestorom pre dáta.

Výrobca po predstavení zaznamenal v domovskej Číne až 17 miliónov registrovaných užívateľov, ktoré prejavili o zariadenie záujem. Skladová zásoba štyroch miliónov kusov tak zmizla v priebehu desiatich minút. K dispozícii boli pritom len základné verzie a tú najvyššiu, keramickú, začne výrobca ponúkať neskôr, pravdepodobne niekedy v priebehu mája.

Pokiaľ si neviete predstaviť, čo telo smartfónu z keramiky znesie, ukáže vám to Alex Wang vo svojom videu. Keramický Xiaomi Mi 5 sa bude snažiť poškriabať, rozrezať pílkou alebo poškodiť vŕtačkou. Smartfón znesie všetko bez absolútneho poškodenia.

Veľmi tvrdé materiály, akým keramika rozhodne je, sú však zároveň krehké. Ak by sme po smartfóne poriadne treskli kladivom, pravdepodobne by sa jeho telo rozštiepilo na niekoľko častí. To už samozrejme vo videu neuvidíme, možno sa však časom niekto odhodlá v rámci netradičného testu odolnosti.