Úvod Novinky Aktuálne Súdny dvor EÚ rozhodol: Odkaz nie je zločin, pirátske fóra nie sú...

Súdny dvor EÚ rozhodol: Odkaz nie je zločin, pirátske fóra nie sú nezákonné

5

Súdny dvor Európskej Únie mal pred sebou ťažký prípad. Jeho úlohou je zaistenie toho, aby bolo európske právo uplatňované rovnako vo všetkých krajinách EÚ. Jedným z najdôležitejších prípadov, ktorý môže rozhodnúť o budúcnosti internetovej komunity ako takej je prípad z roku 2011. Odvtedy sa totiž rieši situácia holandského blogu GeenStijl.nl, ktorého zažaloval vydavateľ časopisu Playboy, spoločnosť Sonoma.

Blog GeenStijl.nl na svoj web umiestnil odkazy na fotografie z časopisu Playboy, ktoré boli umiestnené na serveri FileFactory. Vydavateľovi sa to prirodzene nepáčilo a preto požiadal server FileFactory, aby obsah vymazal. Tak sa aj stalo, no medzičasom sa už odkazy stihli rozšíriť na ďalšie servery, na ktoré začal blog GeenStijl.nl opäť odkazovať.

Holandský súd si s prípadom nevedel rady a preto sa rozhodol, že sa obráti na súdny dvor EÚ, ktorý mal definitívne rozhodnúť či je odkazovanie na obsah porušujúci autorské právo trestné alebo nie. K finálnemu verdiktu zatiaľ nedošlo, no na webe sa objavila veľmi zaujímavá správa, na ktorú upozornili servery TorrentFreakŽivě.

Z nej totiž vyplýva, že sa zdieľanie odkazu na autorský obsah nedá považovať za jeho sprístupňovanie. Toho sa má podľa odborného posudku dopustiť len pôvodný uploader, a teda holandský blog nespravil nič nezákonné. Súdny dvor sa väčšinou rozhoduje práve na podobných odborných posudkov, očakáva sa teda, že finálny verdikt, nebude odlišný.

Minulý rok v októbri padol verdikt o tom, že trestným činom nie je ani vkladanie, tzv. embedovanie, videa na web bez súhlasu pôvodného autora.