Spoločnosť Sony Mobile tento rok vo februári pochovala tak trochu legendárnu Xperia Z líniu smartfónov. Písmenko „Z“ však nahradilo „X“ a stali sme sa svedkami predstavenia modelov Xperia X, Xperia XA a Xperia X Performance.

Posledných vrcholovým modelom radu Z bol model Z5 Premium. Išlo o smartfón, ktorý ako prvý na svete ponúkal zobrazovacie schopnosti v 4K kvalite. Išlo však len o médiá, akými boli fotografie, videá a filmy. Samotné používateľské rozhranie bežalo vo Full HD režime.

Nástupcom tohto modelu bude zrejme Xperia X Premium, ktorá by mohla prísť s niečím naozaj jedinečným. Displej smartfónu je jeden z najdôležitejších komponentov, keďže prostredníctvom neho konzumujeme obsah a pracujeme so zariadením. V tomto segmente si drží prvenstvo Samsung s ich skvelými Super AMOLED displejmi, na ktoré je radosť pozerať. Dokonca by po nich mala siahnuť aj spoločnosť Apple pri nadchádzajúcom iPhone 7.

Sony Xperia X Premium by mala byť prvým mobilným zariadením na svete, ktoré bude vybavené HDR displejom (doteraz len pri niektorých smart TV). To znamená, že bude schopný zobrazovať 1,07 miliardy farieb oproti 16,8 miliónom farieb každého súčasného displeja high-end smartfónu. Obnovovacia frekvencia by mohla dosiahnuť úroveň 120 Hz a kontrastný pomer 2000:1. Doslova neuveriteľný bude aj jas. 10001300 nitov hravo prekonáva 539 nitov displeja smartfónu Samsung Galaxy S7. Na priamom slnku by sme tak mohli na displeji vidieť skutočne všetko.

sony-4k-hdr-logo

Sony Xperia X Premium by mala bežať pod taktovkou procesora Snapdragon 820 a 3 GB operačnej pamäte RAM. hovorí sa aj o konektore USB typ C, ktorý s istotou prinesie poslednú generáciu rýchleho nabíjania.

Kedy však Xperia X Premium uzrie oficiálne svetlo sveta je zatiaľ v HDR hviezdach.