Tesla zažíva naozaj príjemný problém. Záujem o ich nový elektromobil Tesla Model 3 je tak obrovský, že štvornásobne predbehol aj ich najpozitívnejšie predpoklady. Znamená to ale, že výrobca pravdepodobne nestihne dodať všetky autá do konca roka 2017.

Dokázal by to len vtedy, ak by v rekordnom čase postavil aj druhú fabriku, o ktorej už v minulosti prebehlo niekoľko rokovaní. Medzi štátmi, ktoré by spĺňali podmienky Tesly je aj Slovensko.

V prípade, ak by Tesla Motorst vstúpila na Slovensko a postavila tu svoju novú fabriku, priniesla by so sebou investíciu vo výške až troch miliárd eur. Ešte pred pár týždňami sa ohľadom potenciálnej dohody vyjadril aj Vazil Hudák, vtedajší minister hospodárstva, Vazil Hudák. „Ja vidím skôr trend v tom, že investície budú viac orientované na technológie, inovácie a menej na vytváranie pracovných miest. Podľa toho sa musíme samozrejme nastaviť ako ekonomika a pozerať sa do budúcna,“ okomentoval prípadný vstup Tesly na Slovensko Hudák.

Neskôr prišla informácia o tom, že Tesla v Európe nakoniec novú fabriku nepostaví. To ešte Elon Musk, šéf spoločnosti nevedel, aký veľký úspech bude mať ich nový, cenovo dostupný elektromobil s dojazdom až 346 kilometrov. Ten na svojom Twitteri len pred pár hodinami potvrdil, že jeho firma naozaj plánuje postavenie ďalšej fabriky na „starom kontinente,“ aby tak zvládli ustáť obrovský nápor. Automobilka aktuálne stavia svoju Gigafactory, ktorá ich vyjde na 5 miliárd dolárov. Vyrábať v nej budú batérie najekologickejším spôsobom, akým to bolo docielené doteraz.

Rýchla expanzia Tesly prichádza po tom, ako minulý rok dokázali vyrobiť len 50 000 kusov svojich elektromobilov. To v roku 2016 a 2017 neprichádza do úvahy a tak sa výrobca musí poriadne rýchlo obracať.

FOTO: Gigafactory – takto vyzerá fabrika, v ktorej sa budú vyrábať batérie pre Tesla Model 3

Presný plán Muska samozrejme nevieme odhadnúť, bude však zaujímavé sledovať či sa nakoniec rozhodne pre krajinu pod Tatrami. Čo poviete, prijali by ste fabriku Tesly na Slovensku?