Syndróm počítačového videnia možno nie je až tak známy pojem, no týka sa mnohých a hlavne detí. Určite vás ako deti upozorňovali rodičia na to, že sedíte príliš blízko televízora, čo vám malo teoreticky závratne poškodiť zrak. Teda aspoň nás takýmto spôsobom strašili.

Dnešné deti majú rovnaký problém. Televízory však vymenili za hi-tech zariadenia, akými sú smartfóny a tablety. Do tých pozerajú často intenzívnejšie ako my kedysi do televízorov. Určite ste sa už stretli vo svojom okolí s dieťaťom, ktoré pozerá do tabletu. Ak patríte medzi tých všímavejších, možno ste postrehli, že hlavne menšie deti pozerajú do tabletu z až neprirodzene blízkej vzdialenosti.

Práve správna vzdialenosť displeja či monitora od hlavy používateľa eliminuje spomínaný syndróm počítačového videnia. Nadmerné napätie citlivého očného svalstva hlavne u detí môže mať nepríjemné zdravotné dôsledky. Rovnako je na mieste robiť si pri dlhšom sledovaní displeja krátke prestávky, aby si oči oddýchli.

Spoločnosť Samsung sa rozhodla tento problém eliminovať svojím spôsobom, a to aplikáciou. Tá je už dostupná v obchode Google Play a nainštalovať si ju môžete aj vy. Primárne je ale určená pre deti, resp., ich rodičov, ktorých deti používajú tablety a smartfóny.

Pomocou technológie rozpoznávania tváre aplikácia zistí, ako blízko je tvár dieťaťa. Ak je veľmi blízko, objaví sa milá animácia, ktorá dieťa upozorní, aby sa vzdialilo. Ak dieťa tvár oddiali, animácia zmizne a ratolesť môže ďalej pokračovať napríklad v hre. Dieťa si zároveň podvedome vytvára návyk na sledovanie obrazovky zo správnej vzdialenosti. Rodičia môžu aplikáciu aktivovať prostredníctvom hesla a tá bude bežať na pozadí a nad každou bežiacou inou aplikáciou alebo hrou. Šikovnejšie deti ju tak vďaka heslu nevypnú ani neodinštalujú. Video nižšie vám ukáže, ako aplikácia pracuje.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ebroadcast.childsaftey“]