Úvod Operátori Roaming končí už dnes. Europoslanci nečakane odklepli kľúčovú dohodu s operátormi

Roaming končí už dnes. Europoslanci nečakane odklepli kľúčovú dohodu s operátormi

24
Tak sme sa konečne dočkali! Roamingové poplatky, ktoré nás trápili od vzniku mobilnej komunikácie konečne končia. K nečakane urýchlenej dohode s operátormi došlo dnes ráno v Bruseli. Odklepnutá dohoda zahŕňa všetko to, čo malo do platnosti vstúpiť až v roku 2017, resp. 2018 a ešte oveľa viac. Poďme sa pozrieť, na čo všetko sa môžete tešiť.

Oveľa nižšie ceny

Vzhľadom na to, že EÚ týmto krokom otvorila mobilný trh v celej Európe, očakávajte podstatné zníženie cien za služby. Prekvapiť by vás teda nemali paušály, ktoré budú ponúkať neobmedzené minúty, SMS správy či dáta za cenu pod 10 EUR. Vďaka novej IT technológii, ktorú dnes s odklepnutou dohodou predstavili si budete môcť jednoducho, z domova vybrať svojho operátora. Ten môže mať sídlo či už na Slovensku, v Nemecku alebo kľudne v Lotyšsku.

Telefóny zadarmo aj k najlacnejším programom

Nového systému v EÚ sa chytili aj výrobcovia smartfónov, ktorí chcú pomôcť naštartovať novú mobilnú revolúciu. Aj k najlacnejším programom začínajú ponúkať najnovšie modely smartfónov. Na pultoch operátorov sa tak objavia telefóny ako Galaxy S7 edge, LG G5 či Moto Force za 1€.

Vrátenie peňazí za tento rok

Aby toho nebolo málo, súčasťou novej dohody je aj vrátenie poplatkov za služby, ktoré ste od začiatku tohto roka preplatili. Ak napríklad platíte 20 EUR mesačne za program, v ktorom máte 2 GB dát, nový systém ho porovná s ponukou ostatných operátorov z celej EÚ. Z nej vyberie ten najlacnejší a rozdiel vám bude musieť váš starý operátor vrátiť.

Pokrytie pomôžu vybudovať aj zahraničné firmy

Tiež sa vám stáva, že niekedy nemáte celkom dobrý signál? Do konca roka s tým už nebudete mať žiadne problémy. Na Slovensko totiž mieria spoločnosti, ktoré chcú zaručiť, že v prípade, že si vyberiete práve ten ich paušál, získate len to najlepšie. Do decembra 2016 operátori z celej Európy posilnia pokrytie 4G sieťou, ktorá bude atakovať najmodernejšie štandardy. „Slovensko vnímame ako strategickú krajinu, ktorá je plná potenciálu. Robí nám veľkú radosť, že v nej môžeme začať prevádzkovať LTE-Advanced s rýchlosťami blížiacimi sa k 300 Mbps,“ uviedol jeden z operátorov.

Viazanosť? Maximálne na 2 mesiace

Posledným bodom z dohody je zrušenie viazanosti na viac ako 2 mesiace. Operátorov sú odteraz nútení udržať si zákazníkov svojimi kvalitnými službami a nie zmluvami na dlhý čas. Zaviazať vás tak po novom môžu len na dva mesiace. Po ich uplynutí môžete opäť zmeniť operátora so všetkými benefitmi, ktoré z toho vyplývajú.

Tiež vám to príde ako z rozprávky? Aj nám! Šťastný prvý apríl, priatelia!