Úvod Zaujímavosti Toto musí byť najvyššia faktúra za telefón. Ako sa jej to len...

Toto musí byť najvyššia faktúra za telefón. Ako sa jej to len podarilo?

12

Aj vám už niekedy prišla nečakane vysoká faktúra za telefón, hlavne keď ste sa vrátili z dovolenky? Nezúfajte, určite na tom nebudete tak zle, ako jedna dievčina z USA. Celina Aaronsová z Južnej Floridy prežila skutočne krušné chvíle, keď jej prišla faktúra na 201 000 amerických dolárov. To je skutočne niečo. Situácia sa vôbec nezlepšila po tom, ako sa americký operátor rozhodol, že jej sumu neodpustí a bude ju musieť zaplatiť.

Ako sa to ale stalo? Celina má dvoch bratov, ktorí od narodenia nepočujú a tak nemajú možnosť komunikovať verbálne. Telefonovanie s nimi teda neprichádza do úvahy. Mladší z nich, Shamir, vtedy študoval a nemal prácu. Celina si s ním veľmi rozumie a neustále spolu komunikovali formou SMS správ. Jej faktúra sa každý mesiac pohybovala na úrovni 175 dolárov, čo je vzhľadom na to, čo všetko spolu preSMSkovali nebolo také zlé. Keď Shamir odišiel na dvojtýždňovú dovolenku do Kanady, nikdy nečakal to, čo nakoniec prišlo.

Nikomu totiž nenapadlo aktivovať Shamirovi medzinárodný balíček, ktorý by pokryl roamingové poplatky. Súrodenci si medzi sebou vymenili približne 2 000 správ. Cena za jednu sa sem tam vyšplhala aj na 2 000 dolárov. Medzi sebou si totiž zasielali aj videá. Shamirovi operátor účtoval 10 dolárov za 1 MB.

Určite netreba zdôrazniť, že Celina ostala zaskočená, smutná a bezradná. Svoju faktúru opísala ako „platenie za dosť dobrý dom.“ Okrem toho začala argumentovať neférové chovanie operátora tým, že im nedal nič vedieť o prekročení určitého objemu dát. Operátor naopak tvrdil, že Shamirovi zaslal najmenej 5 SMS správ.

Nakoniec má tento príbeh, ktorý sa udial v roku 2011 šťastný koniec. Operátor sa totiž rozhodol, že Celine odpustí slušných 198 500 dolárov. Na zaplatenie zvyšných 2 500 dolárov dal Celine 6 mesiacov. Práve takýto príbeh pravdepodobne pomohol mobilným operátorom prispôsobiť ochranu proti prílišnému prečerpaniu, ktorá je v platnosti aj dnes.