Neoficiálna séria rôznych špekulácií, uniknutých fotografií a informácií dnes dostala reálne kontúry. Spoločnosť Huawei na tlačovom podujatí v anglickom Londýne predstavila dva veľmi očakávané smartfóny s označením P9 a P9 Plus.

Základný model Huawei P9 disponuje optimálnou veľkosťou IPS LCD obrazovky na úrovni 5,2 palca, ktorú dopĺňa Full HD rozlíšenie. V útrobách smartfónu nájdeme výkonný procesor Kirin 955, ktorý tvoria 4 jadrá Cortex-A72 (2,2 GHz) a ďalšie štyri jadrá Cortex-A53 (1,8 GHz).

Zariadenie ponúkne 3 GB operačnú pamäť RAM pri internom úložisku s kapacitou 32 GB. Pokiaľ siahnete po 64 GB verzii, pracovať budete so 4 GB kapacitou RAM. K dispozícii je aj možnosť rozšírenia prostredníctvom microSD pamäťových kariet.

Osobitnú pozornosť si zaslúži fotoaparát. Huawei na ňom totižto pracoval s legendárnou foto spoločnosťou Leica. Fotoaparát je podľa predošlých predzvestí v duálnom prevedení. Obe šošovky majú rozlíšenie 12 Mpx, jedna však sníma farby a tá druhá „vidí“ čierno bielo. Pri fotografovaní pracujú súčasne a výsledkom by mali byť detailnejšie fotografie s vernejšou farebnosťou a minimálnym šumom pri snímaní za zlých svetelných podmienok. Automatické zaostrovanie bude riadiť algoritmus, ktorý pracuje s údajmi z lasera, kontrastu a výpočtu hĺbky snímania. Predný selfie snímač má 8 Mpx.

Huawei P9 sa nemusí hanbiť ani za svoj vzhľad. Prémiové kovové telo sa chváli poriadne tenkými rámikmi po bočných stranách displeja, štíhlou líniou (6,95 mm) a na jeho zadnej strane nájdeme snímač odtlačkov prstov. Aby sme nezabudli, v tele si našla miesto aj 3 000 mAh batéria, ktorú dobijete prostredníctvom konektora USB typ C.

p9

Huawei P9 Plus mieri vyššie. Jeho displej má 5,5 palca a rovnaké rozlíšenie ako pri menšom súrodencovi, teda 1 080 x 1 920 pixelov. Displej je ale vyrobený AMOLED technológiou. K dispozícii bude len jedna verzia, a to so 4 GB RAM a 64 GB interným úložiskom. Displej je navyše citlivý na tlak po vzore modelu Mate S. Leica fotoaparáty zostali totožné s menším modelom a narástla batéria. Tá má 3 400 mAh a podporu rýchleho nabíjania pomenovanú Dual-IC Rapid Charge. 10 minút nabíjania vám vystačí na 6 hodín hovoru. Ďalšou výhodou oproti modelu P9 je podanie zvuku v rámci dvoch stereo reproduktorov.

Oba smatfóny sú vybavené Androidom 6.0 Marshmallow a budú dostupné od 16. apríla na 29 trhoch v Európe a na Strednom východe. Výrobca na podujatí v Londýne spomenul aj ceny. Huawei P9 bude stáť 459 libier a väčší model P9 Plus 549 libier.