Úvod HTC HTC 10 HTC 10 oficiálne predstavený: QHD displej, Snapdragon 820, 4GB RAM, špičkový fotoaparát...

HTC 10 oficiálne predstavený: QHD displej, Snapdragon 820, 4GB RAM, špičkový fotoaparát a viac

4

Spoločnosť HTC dnes oficiálne predstavila svoje kladivo na súčasné vlajkové lode smartfónov. Smartfón HTC 10 pod hashtagom #power10 prezentuje silu, nezávislosť a dokonalosť ako celok, nielen ako jeho vrcholové komponenty.

Inými slovami, výrobca HTC tvrdí, že najnovší top model ponúka viac, ako len inovované kovové telo, lepší fotoaparát a výkon. Smartfón HTC 10 si zachoval svoje typické HTC črty a aj v tomto prípade výrobca použil celokovové telo z lešteného hliníka, ktorého hrany však viac prispôsobil ergonómii.

Poriadne odolný

Výrobca toto telo testoval v tvrdých podmienkach. 168 hodín ho nechali napospas extrémnym teplotám od -20 stupňov Celzia do +60 stupňov Celzia. 10 000 krát ho hodili na zem, snažili sa ho poškriabať alebo ho vystavili prostrediu, ktoré malo za cieľ zanechať stopy korózie. Napriek tomu telo smartfónu nebude samozrejme nezničiteľné, o vysokej kvalite spracovania sa ale pokojne baviť môžme.

HTC 10_TopPer_CarbonGray

Predný aj zadný fotoaparát na steroidoch

HTC v reklamných materiáloch často poukazovalo na fotoaparát. HTC 10 disponuje ako prvý na svete opticky stabilizovaným objektívom s clonou veľkou len f.1/8 a to pozor, aj na prednej strane. Rozdiel je však v rozlíšení. Zadný UltraPixel fotoaparát má rozlíšenie 12 Megapixelov, pričom jeden pixel má veľkosť 1,55 um. Zaostrovanie bude prebiehať pomocou lasera a trvať bude iba 0,6 sekundy. HTC 10 podporuje nekomprimovaný RAW formát snímania. Predný fotoaparát má 5 Mpx a širokouhý objektív pre dokonalé selfie. Opäť pripomíname optickú stabilizáciu a clonu f.1/8.

htc10-farebne-prevedenia

Zvuk na úplne inej úrovni

Okrem fotoaparátu HTC vyzdvihovalo pri smartfóne HTC 10 aj zvuk. Ani v tomto prípade výrobca nepreháňal. HTC 10 ponúka ako prvý na svete 24-bit hi-res záznam zvuku, ktorý zachytí až o 256 násobne viac detailov ako konvenčné nahrávanie zvuku. Smartfón ďalej obsahuje zosilňovač pre slúchadlá, ktorý sa postará o dvojnásobný výkon oproti bežným slúchadlovým zosilňovačom. HTC 10 je späť aj s BoomSound reproduktormi. Ich konštrukčný dizajn umožnil umiestniť výškový aj bassový reproduktor samostatne, pričom má každý svoj vlastný zosilňovač. Na tento zvuk sme naozaj zvedaví.

HTC 10_SidePer_GlacierSilver

Displej a softvér s poriadnym vylepšením

Displej (Super LCD 5) HTC 10 je veľký 5,2 palca a disponuje QHD rozlíšením. Oproti predošlému modelu je o 50 % citlivejší na dotyk a o 30 % farebnejší. Snímač odtlačkov prstov pod ním sa chváli reakčným časom na úrovni 0,2 sekundy. 3000 mAh batériu nabijete prostredníctvom USB typ C konektora na 50 % za krátkych 30 minút. Novinkou je doslova „voľný štýl“ užívateľského prostredia Sense 8, ktoré je postavené na operačnom systéme Android vo verzii 6.0 Marshmallow.

O výkon sa báť nemusíte

HTC v ňom eliminovalo klasickú mriežku pre usporiadanie ikon a widgetov. Tie môžete odteraz umiestniť kde sa vám zapáči, môžete ich doplniť rôznymi nálepkami alebo vrstvami, alebo sa ich môžete zbaviť úplne. Čo sa týka ostatných parametrov, prekvapením nie je procesor Snapdragon 820, 4 GB RAM, 32 alebo 64 GB interné úložisko, ktoré môžete rozšíriť prostredníctvom microSD kariet až o 2 TB.

Dostupnosť a cena

Dostupnosť a cena pre slovenský trh prezradená nebola. Výrobca však prezradil, že dostupný bude v priebehu mája.