Úvod HTC HTC 10 HTC 10: Všetky novinky a informácie na jednom mieste

HTC 10: Všetky novinky a informácie na jednom mieste

8
Už nejakú dobu čakáme, kým HTC vyloží svoje karty na stôl a včera sa tak stalo. Taiwanska firma v tichosti predstavila dlho očakávaný TOP model HTC 10.

HTC sa už pár rokov potápa v červených číslach a práve nová „desiatka“ by mala byť povestným spasením pre spoločnosť. Pozrime sa, čo novinka ponúka.

Dizajn – stvorený svetlom

Začneme tým najnápadnejším, a to je nový dizajn. Môžeme si všimnúť, že sa nejedná o prevratnú zmenu, ale skôr o spojenie niektorých dizajnových radov v kombinácií s novými vizuálnymi prvkami.

htc_2

Predná strana až okato kopíruje minuloročný HTC One A9. Nad displejom nájdeme úzky pásik, ktorý patrí prednému reproduktoru, vedľa ktorého sa usadil predný fotoaparát. Pod displejom nájdeme snímač odtlačkov prstov rovnako ako pri A9, ktorý teraz odomkne telefón len za 0,2 sekundy. Dve zmeny sa týkajú loga a tlačidiel. HTC 10 je prvý HTC smartfón, ktorý neobsahuje logo výrobcu, takže zariadenie je teraz menšie. Druhou zmenou je návrat kapacitných tlačidiel, ktoré sme naposledy mohli vidieť u HTC One M7. Snímač odtlačkov prstov symbolizuje „homebutton“ v štýle Apple alebo Samsungu. Po bokoch fyzického tlačidla sa usadili kapacitné tlačidlá – šípka späť naľavo a multitasking napravo. Ak ste s touto zmenou nespokojní, nezúfajte, HTC vám poskytne možnosť vybrať si medzi hardvérovými/kapacitnými a softvérovými (na displeji) tlačidlami.

Celý predný panel je zo skla, ale môžeme si všimnúť ako plynule prechádza do kovového tela. Zadná strana sa vracia ku starým koreňom HTC One M7. Najviditeľnejšou zmenou sú skosené hrany. HTC tento dizajn označuje ako „stvorený svetlom“.

htc_3

Chrbát zahŕňa 12 Mpx šošovku, vedľa ktorej sa usadila dvojica LED bleskov a laserové zaostrovanie. V strede tela nájdeme nápis „HTC“ a samozrejme nechýbajú typické 2 plastové pásiky, kde sa skrývajú antény a jeden mikrofón.

Na spodnej strane nájdeme druhý reproduktor, v strede USB Type-C konektor pre rýchle nabíjanie a vedľa neho ďalší mikrofón. Na hornej strane sa usadil len 3,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel alebo externých reproduktorov.

Na pravej a ľavej hrane nájdeme slot pre SIM a MicroSD kartu. Práva hrana obsahuje aj tlačidlá ovládania hlasitosti a vylepšené tlačidlo zapínania a vypínania.

HTC sa nebojí testovať svoju vlajkovú loď ani v extrémnych podmienkach. Firma podrobila novinku viac než 168-hodinovému testovaniu v teplotách v rozsahu -20°C po 60°C. Mobil to schytal  aj vo viac než 10 tisíc testoch, pri ktorých sa ho pracovníci snažili zničiť pádom, poškriabaním alebo koróziou. Aj keď neočakávame odolnosť ako v prípade Lenovo Moto X Force, je jasné, že prevedenie tela bude na najvyššej úrovni.

Fotoaparát – návrat ultrapixelov

Fotoaparát bol posledné roky slabou stránkou HTC, preto bolo na čase, aby sa nová vlajková loď stala kráľom vo fotení. Taiwanci znovu oživili koncept Ultrapixelov, ktorý bol na papieri skvelý, v praxi však zaostával. Prvá generácia Ultrapixel fotoaparátu mala len 4 Mpx, čo vytváralo šum pri približovaní fotiek. Druhá generácia má 12 Mpx, čo znamená, že stále môžeme očakávať skvelé snímky v horších svetelných podmienkach a zároveň detailné fotky cez deň. HTC sľubuje až o 136% väčšiu svetelnosť fotiek a to za pomoci Ultrapixel technológie, optickej stabilizácii obrazu a objektívu s clonou f/1.8. Celkovo je fotoaparát vybavený 12 miliónmi bodov UltraPixels (1,55 μm na bod).

htc_4

Predný selfie fotoaparát tiež prešiel aktualizáciou. Obsahuje taktiež snímač s veľkými bodmi (ultrapixel – 1,34 μm na jeden bod), clonou f/1.8 a širokouhlým objektívom. Ďalšie prvenstvo HTC získalo tým, že ako prví integrovali OIS do predného fotoaparátu.

Vylepšené boli aj mikrofóny. Vďaka 4K videám a 24-bitovému stereo Hi-Res zvuku dokážete zachytiť 256-krát detailnejšie videá v dvojnásobne širšom frekvenčnom rozsahu, čo sa perfektne hodí pri natáčaní koncertov.

htc_5

HTC 10 bude veľmi rýchly fotograf. Fotoaparát sa spustí len za 0,6 sekundy a druhá generácia laserového zaostrovania spôsobí, že vaše zábery budú rýchlejšie zaostrené. Zmenou prešla aj aplikácia Fotoaparát, ktorá je teraz intuitívnejšia. Okrem toho, že na vytvorenie snímku vám stačí stlačiť tlačidlo, sú dostupné aj všetky možné nastavenia. Prítomný je aj režim Pro, ktorý poskytuje pokročilé nastavenia vrátane formátu RAW.

Zvuk – nový „boom“ vo vašom smartfóne

HTC je známe vynikajúcim zvukom vo svojich smartfónoch, dokonca sami sa označujú za milovníkov hudby. Novinka bola ako jedna z mála mobilov certifikovaná Hi-Res zvukom japonskou spoločnosťou Japan Audio Society. Na vlastné uši si vypočujete dokonalý zvuk vďaka 24-bitovému prevodníku DAC, ktorý je zladený spoločne s novým výkonným zosilňovačom pre slúchadlá.

htc_6

Vylepšené boli aj reproduktory HTC BoomSound edície Hi-Fi, ktoré sľubujú rovnaké prevedenie oddelených výškových a basových reproduktorov. Každý reproduktor má dokonca vlastný zosilňovač, čo robí z tohto zariadenia kráľa hudobných smartfónov. V balení HTC poskytne budúcim majiteľom aj najlepšie slúchadlá, aké kedy vyrobili. Taktiež majú certifikáciu Hi-Res zvuku a membrána je z 8 µm tenkého polyméru využívaného v leteckom priemysle. Bohatší zvuk vám zaistia o 70% väčšie meniče.

htc_7

HTC nevynechalo ani softvérovú stránku a predstavili systém osobných zvukových profilov, ktorý analyzuje sluch užívateľa a dynamicky upraví konkrétne zvukové frekvencie, aby sedeli vašim ušiam.

Výkon – beštia bez zábran

HTC 10 má pod kapotou najnovší Snapdragon 820 od známej firmy Qualcomm, ktorý môžeme vidieť aj u predstavených vlajkových lodí. Samozrejmosťou sú 4 GB operačnej pamäte. Vylepšení sa dočkal aj displej. Okrem toho, že má jemnejší QHD SuperLCD 5 displej, ktorý je o 30% farebnejší, je aj obrazovka o 50% citlivejšia oproti minuloročnému HTC One M9, takže smartfón bude plynule reagovať aj na vašej najnepatrnejšie a najrýchlejšie pohyby prstov.

htc_8

Taiwanci to s rýchlosťou myslia vážne a ich nové algoritmy dokážu spúšťať aplikácie dvakrát rýchlejšie a postupom času aj rozpoznávať odtlačky prstov rýchlejšie a presnejšie. Funkcia Boost+ vám zas umožní blokovať a zabezpečiť aplikácie a zaistí plynulejší prechod medzi nimi. Taktiež ušetrí nejaké to percento batérie tým, že zníži spotrebu energie aplikácií na pozadí. Dočkáme sa aj vyššieho výkonu v hrách s väčšou úsporou batérie.

Softvér – v štýle slobody

Nová vlajková loď dostala aj najnovší Android Marshmallow s prostredím HTC Sense 8.0. Najvýraznejšou novinkou je nové usporiadanie obrazovky HTC Freestyle, ktoré vám umožní umiestňovať ikony, štítky a widgety kamkoľvek chcete. Takže ak vás otravujú natívne ikonky aplikácií, môžete si aplikácie prepojiť so štítkami a zbaviť sa tak ikon na displeji. K dispozícií je aj starší, mriežkový launcher.

htc_9

Aktualizáciou prešla aj aplikácia HTC Motívy, ktorá po novom poskytne tisíce motívov k stiahnutiu a každý z nich má vlastné ikonky, tapety, zvuky a iné súčasti, ktoré si môžete skombinovať a vytvoriť tak vlastný, originálny štýl, ktorý odráža vašu osobnosť. HTC posunulo hranice slobody ďalej a odstránilo duplicitné aplikácie a bloatvér, takže nové Sense 8 obsahuje menej aplikácií od výroby a ostali len tie najlepšie od HTC a Google. Vďaka aplikácii App Manager zistíte, ktorá aplikácia využíva nadmerný výkon a batériu. Dokonca máte možnosť aj okamžite napraviť nefungujúce aplikácie.

Batéria – 2-dňový mobil

HTC sľubuje výdrž až 2 dni pri bežnom používaní. Tento výsledok sa im podaril dosiahnuť vďaka novému systému PowerBotics, ktorý vylepšil efektivitu hardvéru a softvéru a zvýšil výdrž batérie až o 30%.

htc_10

Taiwanská spoločnosť sa nenechala zahanbiť ani v rýchlom dobíjaní. Balenie HTC 10 bude obsahovať aj rýchlonabíjačku s technológiou Quick Charge 3.0, ktorá nezahrieva zariadenia a za 30 minút dokáže nabiť až 50% batérie.

Cena, dostupnosť a príslušenstvo

Nepochybujeme, že HTC 10 príde aj na slovenský trh, avšak stále nie je isté kedy. Momentálne si môžu smartfón objednať obyvatelia USA za cenu $700. Vo Veľkej Británií dostala novinka cenovku £570. Na nemeckom trhu bola nastavená cena €700, zatiaľ čo vo Francúzsku si priplatíte viac – €750 a v Rakúsku, Fínsku, Taliansku a Španielsku dokonca ešte viac – €800. Vo všetkých spomínaných európskych krajinách bude HTC 10 dostupný v troch farbách – sivá, biela a zlatá. O oficiálnom spustení predaja na Slovensku vás budeme ešte informovať.

htc_12

HTC nezabudlo predstaviť ani nové príslušenstvo. Kryt HTC Ice View, ktorý je evolúciou DotView, by mal stáť $49,99. Druhým príslušenstvom sú slúchadlá HTC High-Res Audio Earphones, ktoré by mali byť v balení.

Záchranca na poslednú chvíľu?

HTC 10 pôsobí ako perfektný smartfón v roku 2016. Celokovové telo, svieži dizajn, vynikajúci fotoaparát, najlepší zvukový systém a vyššia výdrž z neho robí kandidáta na smartfón roka. Konečne má HTC poriadnu vlajkovú loď od predstavenia HTC One M7, ktorý sa považuje za jeden z najlepších smartfónov of HTC. Či to ale bude stačiť oproti konkurencii ako je Samsung Galaxy S7, LG G5 alebo Xiaomi Mi5, nám ukážu recenzie a predaje, ktoré by po predstavení novinky mohli ísť hore.

htc_11

Aký je váš favorit spomedzi všetkých vlajkových lodí?