Spoločnosť Google má po celom svete viac ako jednu miliardu aktívnych používateľov, o ktorých vie viac, ako si myslíte. Samozrejme, tieto dáta sú spoľahlivo ukryté na zabezpečených serveroch spoločnosti a Google ich ukáže len vám, používateľom ich služieb.

Spoločnosť tieto dáta využíva pre lepšie cielenie reklamy a pre kvalitnejšie fungovanie ich služieb, ktoré ľudia používajú. Ide o aplikácie, vyhľadávanie, asistenta Google, Mapy a podobne. Používatelia sú ochotní obetovať malú časť svojho súkromia výmenou za možnosť používať rôzne užitočné služby spoločnosti Google.

Google napríklad vie, aké stránky navštevujete najčastejšie, aké výrazy vyhľadávate a koľko vyhľadávaní ste urobili napríklad za posledný týždeň, aké videá ste vyhľadávali a pozerali v službe YouTube, a to najlepšie na koniec. Vďaka funkcii história polohy si môžete na mape pozrieť, kde všade ste boli za uplynulé dni, týždne alebo mesiace.

google1

 

 

Pre zobrazenie týchto dát stačí navštíviť adresu –history.google.com/history-. Po kliknutí na kontextové menu v ľavom hornom rohu sa vám vysunie panel, kde si môžete vybrať, aké informácie sa vám zobrazia.

google2Aj keď detailnosť informácií môže na prvý pohľad trochu desiť, vidíte ich iba vy a nikto iný. Nezdieľajú sa na žiadne sociálne siete a ani stránky. Google vám dáva zároveň možnosť tieto údaje odstrániť, alebo vypnúť či prispôsobiť si ich ukladanie. Všetko nájdete v sekcii nastavení aj s ozrejmením detailov o funkcionalite.

google3

Prezeranie svojej online minulosti je určite zaujímavé a zároveň pekne návykové. Mnohí užívatelia pritom ani netušia, že je online história takto jednoducho dostupná a prezerateľná.