© nutraingredients.com

Protimonopolné úrady Európskej únie sa opäť zamerali na technologického giganta, spoločnosť Google, s cieľom prešetriť prípadné zneužívanie dominantného postavenia na európskom telekomunikačnom trhu. 

Komisár Margrethe Vestager na konferencii usporiadanej holandským orgánom dozerajúcim na hospodárske súťaže oznámil, že budú pozorne sledovať obchodovanie s Android smartfónmi na európskom trhu.

Domnievajú sa, že Google zneužíva dominantné postavenie na európskom trhu tým spôsobom, že v operačnom systéme Android spoločnosť ponúka už predinštalované aplikácie z tzv. „Google Apps“ kategórie. Ide napríklad o Hangouts, Chrome, Gmail či Google Disk. Podľa ich názoru je tým pádom v nevýhodnej pozícii konkurencia, ktorá môže poskytovať podobné služby prostredníctvom svojich aplikácií. Ak by tento softvér nebol predinštalovaný, konečný spotrebiteľ by si mohol vybrať napríklad aplikáciu pre správu cloud služieb alebo elektronickej pošty podľa vlastného uváženia.

Nie je to prvýkrát, čo spoločnosť Google sonduje Európska komisia. V minulom roku jej spoločnosť Google ležala v žalúdku kvôli údajnému zvýhodňovaniu vlastných produktov a služieb vo vyhľadávaní Google. Opäť išlo podľa názoru európskych úradných autorít o zneužívanie dominantného postavenia na trhu.

Ak by vyšetrovanie zo strany Európskej komisie skončilo výsledkom „vinný“, úrady by mohli spoločnosti Google udeliť pokutu až do výšky 10 % z celkových ročných príjmov. Tie činili približne 74,5 miliardy dolárov, a to znamená, že pokutový blok by mohol byť pokojne vystavený na sumu až 7,4 miliardy dolárov.

image

Konečný verdikt bude určite ostro sledovaný. Spoločnosť Google v operačnom systéme Android pod licenciou otvoreného zdroja skutočne ponúka predinštalované aplikácie svojich služieb. Ide však o vlastný produkt, preto je logické, že spoločnosť používateľom ponúka ostatný softvér pre používanie celého ekosystému Google. Napriek vysokej kvalite a obľúbenosti Google aplikácií sa užívateľ aj tak môže slobodne rozhodnúť, či ich chce používať alebo sa v obchode Google Play obráti na často nemenej kvalitnú konkurenciu.

Myslíte si, že je konanie Európskej komisie opodstatnené? Konštruktívny názor nám môžete zanechať v diskusii.