Úvod Konkurencia Apple Apple je aj napriek strate 40 miliárd dolárov najcennejšou značkou sveta

Apple je aj napriek strate 40 miliárd dolárov najcennejšou značkou sveta

1

Len deň po tom, ako Apple oznámil, že počet predaných kusov iPhonov medziročne vôbec prvýkrát klesol nastal na burze poplach. Akcionári začali predávať svoje akcie a hodnota spoločnosti tak začala veľmi rýchlo klesať.

Cena akcií Apple sa znížila o 6,3 %, teda o 6,53 dolárov na cenu 97,82 dolárov za akciu. Možno sa vám to zdá ako prehnaná reakcia, no ak si ju spojíte s prvým poklesom príjmov za 13 rokov zistíte, že dôvody na obavy sú opodstatnené.

Apple sa za druhý fiškálny štvrťrok podarilo predať 51,2 miliónov, čo je viac, než predpoveď analytikov z Wall Street, ktorí počítali s 50,7 miliónmi predaných kusov. Čo však Apple nehralo do karát je priemerná cena predaného iPhonu. Tá bola len 641 dolárov, čo je podstatne menej, než 658 dolárov, s ktorými počítali analytici. Analytikov taktiež trápil pokles predajov v Číne, kde spoločnosť zaznamenala až 26 % pokles.

Šéf Apple, Tim Cook to okomentoval len vlažne. Povedal, že táto situácia prehrmí a bude dobre. Apple je aj napriek 6,3 % poklesu stále najcennejšou spoločnosťou na svete. Druhá najcennejšia spoločnosť, Alphabet, pod ktorú patrí Google by mala šancu na ukradnutie prvenstva, ak by sa jej akcie taktiež neprepadli o 5 %.