Ak by sme v technologickom svete hľadali komponent so statusom veterána, určite by to bol 3,5 mm audio jack. Ten je dlhé roky doslova všadeprítomný a prakticky vo svojej pôvodnej podobe.

Poznáme ho zo starých diskmanov, mobilov, mp3 prehrávačov ale aj zo súčasných smartfónov, tabletov či notebookov. Vyzerá to, že 3,5 mm to má pomaly ale isto zrátané. Len nedávno spoločnosť JBL predstavila in-ear slúchadlá napájané výhradne univerzálnym konektorom USB typ C. Svoju dávku inovácie pridal aj čínsky výrobca LeEco, ktorý predstavil trojicu smartfónov bez 3,5 mm jacku. Ako audio výstup má slúžiť tiež USB typ C konektor, ktorým sú smartfóny vybavené.

K spoločnosti LeEco sa najnovšie pridáva Intel. Na vývojárskej konferencii v čínskom Shenzhene Intel uviedol, že má podrobný plán, ako sa postupne zbaviť 3,5 mm audio výstupu. Analógový a jednoúčelový port je v súčasnosti jednoducho neefektívny. Jeho nepoužívaním by sa zároveň ušetrilo nejaké to miesto na matičných doskách, ktoré by bolo následne použiteľné pre iný hardvér alebo väčšiu slobodu pri návrhu funkčného dizajnu.

Aj Intel sa chce samozrejme uchýliť k USB typ C portu. Tento konektor dokáže spracovať náročné dátové procesy, medzi ktoré patrí aj zvuk a zároveň ním môžete nabíjať dostatočnou rýchlosťou nielen smartfóny, ale aj notebooky. Návrhári slúchadiel budú mať oveľa lepšie možnosti. Do slúchadiel budú môcť priamo implementovať digitálne prevodníky, zosilňovače alebo inú elektroniku, napríklad pre potláčanie okolitého hluku. Napájanie citlivej elektroniky bude prebiehať priamo cez USB typ C, čiže slúchadlá nebudú potrebovať vlastnú integrovanú batériu.

nokia-n1-usb-type-cKvalita slúchadiel by tak mohla ísť v krátkom čase rapídnejšie hore a nemuselo by to bolieť ani peňaženku. Výrobcov slúchadiel je nespočetné množstvo a konkurenčný boj bude prebiehať hlavne na poli cien.

Len v nedávnej minulosti sa objavili odvážne fámy, že nový iPhone 7 od Apple nebude mať ako prvý spomedzi smartfónov 3,5 mm konektor. Hudobné príslušenstvo má byť napájané cez Lightning konektor, čo má používateľov donútiť k nákupu ďalšieho Apple príslušenstva. Vyzerá to, že čínsky LeEco odhadol situáciu lepšie a univerzálne USB typ C riešenie sa nám veľmi pozdáva.