© tropicalpost.com

Veľkí technologickí hráči už vyjadrili podporu spoločnosti Apple, ktorá stále bojuje s FBI kvôli odmietnutiu prístupu k dátam používateľa smartfónu iPhone. FBI totižto chce, aby pre nich spoločnosť Apple vytvorila akési „zadné vrátka“ v systéme iOS, vďaka ktorým by mali prístup k dátam používateľov.

Viac o tejto téme sa dozviete v minulom článku. Tento boj o súkromie vyústil do toho, že mnohé spoločnosti ešte viac zabezpečia svoje softvérové platformy. Na prvej rane je samozrejme komunikačná služba WhatsApp, ktorú aktívne používa viac ako jedna miliarda ľudí.

WhatsApp spustil end-to-end šifrovanie pre textovú komunikáciu v roku 2014 a podľa čerstvých informácií serveru engadet.com sa už v blízkej budúcnosti bude toto šifrovanie týkať aj hlasových správ, ktoré je možné cez túto službu odosielať. WhatsApp bude aj naďalej vylepšovať bezpečnostné nástroje tak, aby komunikácia medzi dvoma užívateľmi zostala len medzi nimi.

stalking-thumbOlej do ohňa tiež priliali brazílske úrady, ktoré zadržali viceprezidenta spoločnosti Facebook (Facebook je vlastníkom platformy WhatsApp pozn. red.) kvôli tomu, že odmietol sprístupniť konverzácie v službe WhatsApp. Brazílska vláda dokonca v decembri minulého roka 2015 úplne zablokovala prístup k tejto komunikačnej platforme. Zákaz ale v podstate nič nevyriešil. Podľa dostupných informácií, používatelia tejto služby v krajine hojne prešli na konkurenčnú platformu Telegram, ktorá takisto ponúka šifrovanie komunikácie.

Médium The Guardian uviedlo, že spoločnosti Google, Facebook a Snapchat už začali pracovať na nových produktoch, ktoré sa priamo týkajú šifrovania dát používateľov. Špekulovať by sme mohli napríklad o rozšírení pre prehliadač Chrome, ktoré by šifrovalo dáta ako na strane odosielateľa, tak aj na strane prijímateľa.