Úvod Novinky Aktuálne Voľby 2016: Za spomalením systému sčítavania stoja aj hackeri. Úplne ho odstavili...

Voľby 2016: Za spomalením systému sčítavania stoja aj hackeri. Úplne ho odstavili na 30 minút

11

Len včera sme vám dali vedieť o tom, že informačný systém, ktorý bol využitý na prácu s dátami zažil poriadne krušné chvíle. Nefungoval poriadne celú noc, čo zapríčilo, že sa Štatistický úrad k hlasom dostla len veľmi pomaly. Po dvoch hodinách sčítavania bol celkový počet spracovaných hlasov len na dvoch percentách. Prečo? Podľa najnovších informácií za tým môžu stáť hackeri.

Uviedla to šéfka Štatistického úradu SR, Ľudmila Benkovičová.

„Pri každých voľbách sa nájde skupina ľudí, ktorí považujú za dôležité znepríjemniť život Štatistickému úradu alebo sa pokúsiť zasiahnuť do samotného volebného sčítavania. O 22:50 až 23:20 sme zaznamenali hackerský útok, ktorý sa týkal komunikačnej infraštruktúry,“ vysvetľuje Benkovičová.

Celú situáciu riešili veľmi pružne a do pol hodiny už nabehli „štandardné pomery“.

Ako server Živé informuje, Štatistický úrad SR odmieta vydať bližšie informácie o danom útoku. Zo včerajších informácií, ktoré sa podarilo získať denníku Nový Čas je zjavné, že za spomalením stálo viac faktorov. Jedna zo zapisovateliek v Banskej Bystrici uviedla, že sa do systému mali prihlásiť ešte pred ukončením volieb. Umožnené im to bolo až ich skončení, no ani vtedy im systém nenabehol.

Okrem pracovníkov úradu sa do systému malo prihlasovať až 1 773 okrskov, ktoré riadne zaškolili a ponúkali im pomoc pri prípadných problémov. Na veľkú hanbu úradu skončilo sčítavanie hlasov až o 16:30 nasledujúci deň, čo je prinajmenšom zvláštne.

Spomalenie by mal úrad preveriť v nasledujúcich dňoch. Zaujímavé je však vyjadrenie Benkovičovej, ktorá celú tlačovú konferenciu ukončila takto: „Systém pracoval absolútne spoľahlivo a spracovanie výsledkov bolo relevantné.“ Zoberte si z toho, čo chcete, nám sa to však akosi nepozdáva.