Spoločnosť Google oficiálne sprístupnila svoju mobilnú službu, projekt Fi, pre každého obyvateľa USA. Doteraz bola prístupná len prostredníctvom pozvánky a po registrácii ste sa ocitli na čakacej listine. Pokiaľ je vám projekt Fi neznámy, ide v podstate o virtuálneho mobilného operátora.

Google Fi používa pre identifikáciu používateľa mobilné číslo, ktoré sa nachádza v cloude. To znamená, že keď napríklad zabudneme smartfón doma alebo v aute, zostaneme v spojení prostredníctvom tabletu či notebooku. Spoločnosť Google využíva siete dvoch veľkých operátorov, a to T-Mobile a Sprint.

Zároveň používa sofistikovanú metódu automatického prepínania medzi pripojeniami. Google vás automaticky pripojí na najbližšiu voľnú overenú Wi-Fi sieť a vaše dáta prenášané prostredníctvom tejto siete zašifruje. Ak sa pohybujete po meste, Google na pozadí prepína medzi najsilnejšími WiFi sieťami v okolí a ak bude pokrytie nedostatočné, pripojí vás do 4G siete jedného zo spomínanej dvojice operátorov. Všetko sa deje „v zákulisí“ smartfónu tak, aby ste to nepostrehli a pri prepájaní vás dokonca nepreruší ani prípadný prebiehajúci hovor.

Čo sa týka cien, za 20 amerických dolárov mesačne máte neobmedzené hovory a SMS správy (do 120-tich krajín sveta), a za ďalších 10 dolárov 1 GB dát. Dáta vyzerajú byť na prvý pohľad drahé, no treba brať do úvahy veľmi bohatú penetráciu WiFi sietí po amerických mestách. Google navyše používa veľmi presnú metriku, ktorou skúma spotrebované dáta. Ak si objednáte 3 GB za 30 dolárov a miniete len 1,5 GB, Google vám 15 dolárov vráti. Podľa prieskumu, používatelia služby Google Fi minú v priemere 1,6 GB dát mesačne. Menším úskalím sú podporované zariadenia.

fi

Službu Google Fi môžete v podstate využívať len so smartfónmi Nexus 6, Nexus 6P a Nexus 5X. Nexus 5X získate so službou Google Fi za 199 dolárov.

Verejná dostupnosť služby Google Fi je v biznise mobilnej konektivity podstatným krokom. Aj keď je služba dostupná zatiaľ len v USA, určite sa bude do budúcnosti vzhľadom na úspechy rozširovať. Jedného dňa sa tak možno dočkáme aj u nás v Európe.