Spoločnosť Tesla Motors už o mesiac predstaví svoj nový, rozhodne kľúčový elektromobil Model 3. Ide o veľmi očakávané vozidlo automobilového priemyslu vo všeobecnosti. Pokrokové technológie s nádychom budúcnosti, internet, dotykové displeje, žiadne tankovanie fosílnych palív…a cena 35 000 dolárov.

Ide pritom o cenu, ktorá vo väčšine vyspelých krajín ešte citeľne klesne vďaka rôznym eko príspevkom, úľavám na daniach od vlád a podobne. Čo sa týka samotnej špecifikácie alebo výbavy vozidla, v podstate poznáme len jednu oficiálnu informáciu. Tesla Model 3 bude akási okresanejšia a menšia verzia luxusného sedanu Model S. To však neznamená, že budeme ukrátení o najmodernejšie technológie.

Spoluzakladateľ spoločnosti Tesla Motors, JB Straubel, minulý týždeň prednášal na energetickej konferencii IHS Energy CERAWeek v texaskom Houstone, kde prezradil niekoľko nových detailov o tomto očakávanom elektromobile.

Tesla Model 3 bude podľa jeho slov približne o 20 % menší, ako Tesla Model S. Celkové rozmery by sa dali podľa neho prirovnať k súčasnej generácii Audi A4 (na foto nižšie.) Dlhé teda bude približne 4,6 metra, vysoké 1,4 metra a široké 2 metre, vrátane spätných zrkadiel. JB Straubel ďalej ozrejmil, že Tesla Model 3 prekvapí verejnosť svojimi funkciami a výbavou, pričom bude obsahovať všetky next-gen prvky, ktoré charakterizujú spoločnosť Tesla Motors. Inovácie stále zostávajú primárnym cieľom spoločnosti. JB Straubel jednohlasne odmietol tvrdenie, že by vodíkové palivové články ohrozili nejakým spôsobom stratégiu spoločnosti Tesla Motors.

audiA4

Elon Musk (zakladateľ spoločnosti) v minulosti sarkasticky poznamenal, že vodík bol vždy označovaný za palivo budúcnosti a tak to aj zostane. Technológia vodíkových palivových článkov bola vždy skôr marketingová záležitosť ako reálne riešenie.

Ako sme spomínali v úvode, vozidlo bude predstavené o mesiac, konkrétne 31. marca 2016. V rovnakom čase začne aj hromadná výroba a prvé kusy budú majiteľom doručené niekedy v polovici roka 2017.