Úvod Operátori Telekom AKTUALIZOVANÉ: Telekom na Slovensku zvyšuje rýchlosť VDSL. Pripravte sa na 80 Mbps!

AKTUALIZOVANÉ: Telekom na Slovensku zvyšuje rýchlosť VDSL. Pripravte sa na 80 Mbps!

0

Slovenský operátor, Telekom, od piatka 1. apríla výrazne zvýši maximálnu rýchlosť pri sťahovaní. K navýšeniu dôjde z doterajších 50 Mbps na 80 Mbps. Pri odosielaní zas z 5 Mbps na 8 Mbps. Operátor nové rýchlosti zverejnil v cenníku. O novinke z dielne Telekomu informoval server DSL.sk.

Prevádzkovateľ národnej pevnej telefónnej siete, Telekom, od 1. apríla výrazne navýši rýchlosť najvyššieho programu ponúkaného cez DSL. Zmeny sa už stihli premietnuť v cenníku, ako aj vo veľkoobchodnej ponuke.

Obmedzenie v podobe VDSL2

Dôjsť by malo k navýšeniu z doterajších 50 Mbps / 5 Mbps (down/up) na 80 Mbps / 8 Mbps. Zmeny sa týkajú najvyššieho programu Magio Internet XL. Nová rýchlosť bude k dispozícii len pre zákazníkov využívajúcich pripojenie novšou verziou DSL štandardu, VDSL2.

Či dôjde k zmene rýchlosti automaticky hneď 1. apríla zatiaľ známe nie je, rovnako nie je známe či bude Telekom zvyšovať paušálny poplatok alebo či ceny ostanú nezmenené. Rovnako je dôležité spomenúť, že obmedzenie v podobe 300 GB FUP budú aktívne aj pri Magio Internet XL.

Nové maximálne rýchlosti budú dostupné aj pre ostatných operátorov, ktorí využívajú sieť Telekomu. Kedy a či vôbec zapracujú nové rýchlosti do svojho portfólia ostáva otázne.

Aktualizované 17:00: Telekom pre AndroidPortal.sk potvrdil, že zvyšovanie rýchlosti prebehne v najbližších dňoch. Týkať sa bude len používateľov využívajúcich najvyšší program, Magio Internet XL.

Zároveň potvrdil, že k vyššej rýchlosti získajú prístup aj ďalší operátori využívajúci ich sieť. Kedy a či vôbec ju zaradia do ponuky potvrdiť nevedel.

Nakoniec sme sa spýtali na FUP a to, ako Telekom bude trestať tých, ktorí prekročia 300 GB. „Pri uplatňovaní FUP záleží skôr na správaní zákazníka z dlhodobého pohľadu. FUP nemá obmedzovať bežného používateľa, práve naopak – slúži hlavne na ochranu zákazníkov, aby ich kvalitu pripojenia neznehodnocovali užívatelia neprimerane vyťažujúci sieť. Zákazníci, ktorí jednorazovo mierne prekročia limit, sa spomalenia spravidla nemusia obávať.