Úvod Zaujímavosti SMS-kujete na ulici? V tomto štáte vás za to chcú poslať do...

SMS-kujete na ulici? V tomto štáte vás za to chcú poslať do basy!

Navrhovaný zákon chce docieliť, aby ste sa pozerali pred seba a nie do telefónu.

4

Niet pochýb o tom, že písanie si správ za chôdze je vo väčších mestách problém, s ktorým sa niektoré z nich rozhodli bojovať zaujímavým spôsobom.

Od špeciálnych pruhov pre ľudí zahľadených do telefónov, až po pouličné osvetlenie, ktoré je vystlané tak, aby ste si pri prípadnom strete neublížili. To ale nie je všetko. Snaha zlepšiť situáciu prišla aj v podobe návrhov na zákony, ktoré boli zatiaľ zamietnuté.

To nezastavilo zákonodarkyňu Pamelu Lampittovú, ktorá už predložila ďalší návrh, v ktorom by sme mali zakázané používať elektronické zariadenia počas chôdze. Teda aspoň v New Jersey, kde Lampittová pôsobí. Ak by vás pri tomto prečine prichytili, vyrúbali by vám pokutu 50 dolárov a až 15 dní vo väzení. Au! Lampittová tvrdí, že používaním elektronických zariadení počas chôdze ste tak nebezpeční, ako chodci, ktorí prechádzajú cez cestu na neoznačených miestach. Vraj počas písania môžete naraziť do auta.

Lampittová však má všetko veľmi dobre podchytené. Správa z National Safety Council, o ktorú sa opiera, za desať rokov dokumentuje až 11 101 incidentov, pričom niektoré z nich skončili zranením. Premenenie návrhu v skutočný zákon však nebude také jednoduché. Policajti majú drvivú väčšinu času dôležitejšie veci na práce, než stalkovať vás či náhodou neodpisujete na Messengeri či WhatsAppe. Jednoduchšou alternatívou by mohla byť reklamná kampaň, ktorá by poukazovala na nebezpečenstvo, ktoré písanie si na telefóne počas chôdze mohlo spôsobiť.