Úvod Zaujímavosti Seagate vyrobil najrýchlejšie SSD. Do predaja sa dostane toto leto

Seagate vyrobil najrýchlejšie SSD. Do predaja sa dostane toto leto

0

V náročnom svete SSD (Solid State Drive) diskov sú rýchlosť a spoľahlivosť všetko. Všetky pokroky sa však sústreďujú hlavne na zvýšenie rýchlosti či už prepojenia s počítačom či notebookom alebo samotného disku. Vyzerá to tak, že Seagate sa zameral na obe domény. Ich nové SSD využije silu portu PCIe a NVMe. Čo to znamená? Ich SSD disk dokáže posielať dáta rýchlosťou 10 gigabajtov za sekundu, čo je podľa spoločnosti úplne najvyššia rýchlosť v disku.

Podľa spoločnosti Seagate ide o navýšenie rýchlosti až o 4 GB/s. A to nie je všetko, čo je na tomto disku také zaujímavé. Americký rýchlik taktiež spĺňa špecifikácie, ktoré položil Open Compute Project, vďaka čomu je kompatibilný s rôznymi dátovými centrami a firemnými aplikáciami.

Bežné eSATA SSD disky, ktoré možno používate aj vy sú schopné prenosových rýchlostí okolo 500 megabajtov za sekundu. PCIe port je na tom s maximálnou teoretickou rýchlosťou podstatne lepšie, vďaka čomu sa za pomoci NVMe diskov dokázali hodnoty vyšplhať tak vysoko.

Ak sa vám zdá, že je rýchlosť 10 GB/s priveľa, Seagate pracuje aj na 8-linkovom disku, ktorý bude schopný dosiahnuť 6,7 GB/s, čo je stále viac, než doterajší rekord. Toto riešenie má byť navrhnuté pre firmy, ktoré nie sú schopné vysporiadať sa s tak vysokým výkonom alebo cenou.

Je zaujímavé, že Seagate je v takom štádiu, že disky začína pomaly ale isto vyrábať. Medzi prvých zákazníkov by sa mali dostať už toto leto. Ak čakáte, že ich uvidíte v nejakom namakanej hernej zostave, mýlite sa. Disky sú primárne určené pre firmy, aj keď a to je veľké AJ, technológia sa časom určite dostane aj k nám, bežným smrteľníkom.