Verejnosť pozná Xperia líniu smartfónov a tabletov hlavne v spojení s operačným systémom Android. Populárna Xperia však svoju púť započala o trochu skôr, a to ešte pod značkou spoločného podniku Sony Ericsson.

Vôbec prvá Xperia teda niesla označenie Sony Ericsson Xperia X1. Predstavená bola v roku 2008 s operačným systémom Windows Mobile 6.1 Professional. V tej dobe išlo o high-end zariadenie, ktoré bolo priamou konkurenciou smartfónom ako HTC Touch Pro, Apple iPhone 3G, BlackBerry Bold alebo Nokiám s OS Symbian. Zaujímavosoťu je, že len mesiac po uvedení prvej Xperie uzrel svetlo sveta aj prvý smartfón s operačným systémom Android. Bol ním legendárny HTC Dream, známy tiež ako T-Mobile G1.

sony-ericsson-xperia-x1

SE Xperia X1 bola vybavená 3-palcovým displejom s rozlíšením 480 x 800 pixelov, čo v tej dobe udávalo najväčšiu hustotu pixelov na palec na úrovni 311 ppi. Vysúvaciu QWERTY klávesnicu pre toto zariadenie vyrobilo na mieru HTC. Po Xperii X1 spoločnosť Sony Ericsson predstavila v roku 2009 novú generáciu s označením X2. Tá prišla na trh začiatkom roka 2010. Operačný systém Windows Mobile Professional 6.5 ste ovládali na väčšom dotykovom displeji. Ten mal síce 3,2 palca, no rovnaké rozlíšenie 480 x 800 pixelov.

se-x2-1

Ďalej v roku 2010 spoločnosť predstavila model X10. Išlo pritom o prvú Xperiu so 4 – palcovým displejom, ktorá bola vybavená operačným systémom Android vo verzii 1.6 Donut. Nasledovali modely Xperia X10 mini, Xperia Arc, Xperia S a rad Xperia Z. Ten je v súčasnosti nahradený už aktuálnou líniou Xperia X.

sony-ericsson-xperia-x10

Vlastnili ste jeden z prvých Xperia modelov? Ako si naň spomínate?