Úvod Novinky Aktuálne Otec emailu a ochranca znaku „@” Ray Tomlinson zomrel vo veku 74...

Otec emailu a ochranca znaku „@” Ray Tomlinson zomrel vo veku 74 rokov

2

Internetový svet smúti. Včera totiž zomrela ďalšia legenda, ktorej vďačíme za výdobytok modernej technológie, email. Ray Tomlinson v sobotu dostal silný infarkt, ktorý sa mu stal osudným. Dožil sa 74 rokov.

Tomlinson poslal úplne prvý email ešte v roku 1971. V tom čase pracoval v Brostone pre Bolt, Beranek and Newman (BBN), spoločnosť, ktorá bola kľúčovou pre vznik jednej z prvých verzií internetu, ARPANET. Tomlinson sa vtedy zameriaval na to, čo všetko by nový systém vedel vyriešiť.

Aj ostatní sa snažili prísť na spôsob, akým by medzi sebou vedeli komunikovať. V tom čase bolo možné akurát tak zdieľať poznámky s iným človekom na tom istom počítači, čo sa ani zďaleka nepodobalo na Tomplinsonovu víziu. Prišiel teda s príkazom SNDMSG. Narozdiel od spomínaného zdieľania vedel SNDMSG poslať dáta z jedného počítača na druhý, čo z neho spravilo prvý komunikačný program na svete.

Okrem toho sa rozhodol použiť znak @ pomocou ktorého identifikoval používateľov na sieti. Tomlinsonovi sa páčlo, že zavináč takmer vôbec nebol využívaný, čo z neho spravilo perfektného kandidáta pre jeho nový program.